Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Marussia věří, že dožene střed pole

Marussia věří, že dožene střed pole

Tým příští rok poprvé nasadí systém KERS.

Šéf týmu Marussia Graeme Lowdon předpokládá, že jeho stáj v příští sezóně smaže svou ztrátu na své soupeře ze středu pole.

Lowdon je přesvědčen o tom, že stabilní technické regule, nasazení systému KERS a první náznaky z vývoje vozu pro rok 2013 jsou znamením toho, že se Marussii v příštím roce podaří předstihnout hlavního rivala v podobě stáje Caterham a zapojit se do bojů o body.

"Ta ztráta rozhodně zmizí, jsem o tom naprosto přesvědčen," řekl Lowdon v rozhovoru pro Autosport.

"Každý se samozřejmě přes zimu zlepší, ale zákony fyziky vám umožní pouze omezené zlepšení. Otázkou je, očekáváme docela zásadní zlepšení, a ano, očekáváme. Já se na to těším.

Chceme být zkrátka součástí bojů a závodit a já upřímně opravdu věřím, že tam příští rok budeme. Máme přes zimu hodně co dělat, ale všechno probíhá podle plánu. Opravdu se těšíme do Melbourne."

Marussia v letošní sezóně skončila na jedenácté pozici v Poháru konstruktérů poté, co jí v posledním závodě sezóny rivalové z Caterhamu sebrali konečné desáté místo.

Tým byl celý rok daleko za středem pole, což dokazuje osmnáctá příčka jako nejlepší kvalifikační umístění a dvě dvanácté jako nejlepší závodní výsledek.

Narozdíl od Caterhamu však Marussia v roce 2012 nepoužívala systém KERS a Lowdon je přesvědčen o tom, že právě ten bude v roce 2013 znamenat velký krok vpřed.

"Je to v podstatě klíčový systém. Já osobně nejsem velkým fandou KERSu, myslím, že po marketingové stránce je to promarněná příležitost a výdaj, bez které se pitlane mohla obejít," pokračoval Lowdon.

"Málem jsme porazili tým, který ho má a my ho nemáme. S KERSem a aerodynamickými návrhy, které máme, snad budeme schopni příští rok pár lidí překvapit.

Jisté je, že naši bezprostřední soupeři po celý rok KERS měli, takže budou muset vyvinout poměrně dobré auto, aby ten náskok ubránili, nemluvě o jeho navýšení.

Z toho, co jsem viděl, by ztráta měla být příští rok menší. A to je dobré pro nás a je to dobré pro sport."