Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Za odchodem Glocka stojí finanční problémy týmu

Za odchodem Glocka stojí finanční problémy týmu

Marussia si nemůže dovolit platit zkušeného jezdce.

Marussia naznačila, že jsou to "komerční" faktory, které stojí za nečekaným rozvázáním smlouvy s Timem Glockem.

Tým ve svém prohlášení naznačuje, že za současných ekonomických podmínek pro něj není možné dovolit si luxus v podobě placení zkušeného závodníka.

Šéf týmu John Booth řekl: "Timo byl za poslední tři sezóny významným přínosem pro náš tým, pomohl nám vyvinout náš balík do té podoby, se kterou jsme po velkou část sezóny 2012 drželi desáté místo v Poháru konstruktérů.

Timo je fantastický jezdec a po celou dobu byl velice oblíbeným členem našeho týmu.

Náš tým byl založen na principu benefitování z osvědčených zkušeností, zatímco vedle toho dával příležitost rozvíjejícím se talentům postoupit na vrchol motorsportu. Tato filozofie se pak také odrážela na našem komerčním modelu.

Probíhající obtíže, kterým však průmysl nyní čelí, znamenají, že jsme museli podniknout kroky k zajištění naší dlouhodobé budoucnosti. Těžké ekonomické podmínky přetrvávají a komerční situace je náročná pro všechny, týmy Formule 1 nevyjímaje.

Rádi bychom Timovi poděkovali za to, že s námi spolupracoval na dosažení tohoto rozhodnutí, zejména jelikož má platnou smlouvu, a také za přínos, který našemu týmu poskytl.

Přejeme mu do budoucna jen to nejlepší a já bych rád pogratuloval příštímu týmu, který získá služby tak konkurenceschopného, profesionálního a zkušeného závodníka.

Podrobnosti o kompletaci našeho jezdeckého složení poskytneme v blízké době."

Ještě do posledního závodu loňské sezóny se zdálo, že si Marussia finančně polepší díky desátému místu v Poháru konstruktérů, které znamená zisk 10 milionů dolarů z příjmů za televizní práva. Mezi nebodujícími týmy jej zajišťovala dvanáctá pozice Glocka z Velké ceny Singapuru.

Jenže ve finálovém závodě na brazilském Interlagosu tým o své místo přišel, když Vitalij Petrov z konkurečního Caterhamu vybojoval jedenáctou příčku.

Dá se tak očekávat, že uvolněné místo vedle potvrzeného nováčka Maxe Chiltona obsadí závodník, který bude schopen do týmu přinést důležité sponzorské peníze. Mezi možnými kandidáty jsou podle dostupných informací Petrov, Bruno Senna, Luiz Razia či Sebastien Buemi.

Nejisté jsou přitom šance Tima Glocka na setrvání ve Formuli 1. Němcovou jedinou reálnou možností je stáj Force India, která ještě nepotvrdila týmového kolegu Paula di Resty. V souvislosti s ním se zatím nejvíce mluví o Adrianu Sutilovi a Julesi Bianchim.

Volné místo má pak už jen stáj Caterham, ta však stejně jako Marussia spíše vyhlíží jezdce s finanční podporou.

O něco reálněji by se však mohl jevit Glockův odchod do DTM, kde by údajně mohl spojit své síly s BMW.

Glock k nastalé situaci poznamenal: "S týmem Marussia F1 jsem strávil tři skvělé roky, během kterých jsem měl šanci aktivně se podílet na budování a vývoji tohoto týmu v jeho snaze uspět ve světě Mistrovství světa Formule 1.

Rád bych týmu popřál hodně štěstí při zvládání tohoto následujícího období a rád bych všem poděkoval za ty skvělé časy, které jsme spolu sdíleli a podporu, které se mi dostalo.

Ačkoliv to není cesta, se kterou jsem počítal, jsem popravdě velice nadšený tím, co se v budoucnosti může skrývat, co se mé vlastní kariéry týče, a já doufám, že o tom budu schopen říci něco víc velice brzy."