Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Proč si nový investor Lotusu vybral právě jej a jaký bude jeho přínos

Proč si nový investor Lotusu vybral právě jej a jaký bude jeho přínos

V kontaktu byl s více týmy.

Infininity Racing, investiční skupina, která zhruba před týdnem převzala 35% akcií stáje Lotus, se podle prohlášení jejího prezidenta Mansoora Ijaze zajímá o formuli 1 už delší dobu, přibližně asi dva roky. Konzorcium tedy hledalo tým splňující kritéria, která si určilo. Právě Lotus nakonec splnil všechny podmínky a byl tak vybrán mezi dalšími třemi týmy.

"Předtím, než jsme si vybrali Lotus, jsme se dívali ještě po dalších třech. Nebudu je jmenovat, měli jsme s nimi ale všeobecné diskuze, v některých případech specifičtější."

Ijaz se také vyjádřil k tomu, co chybělo jiným stájím a co měl právě Lotus.

"V ostatních stájích, které jsme studovali, chyběly dvě věci. První byla chybějící soutěživost na všech úrovních. To je aspekt, který jsem v jiných týmech neviděl. Druhá věc byla manžerská struktura a chytří lidé, kteří rozhodují o tom, jak je Lotus řízen jako firma. Ve způsobu, jak to musí probíhat u nás byla shoda. Lotus odvedl po problémech, které jej potkaly dříve, velmi dobrou práci (ve chvíli, kdy odešel Renault, pozn.red.)."

Ijaz také prohlásil, že nebude zasahovat do vedení týmu, které funguje dobře.

"Co se týče vedení týmu, necítím potřebu do této domény zasahovat. Eric (Boullier, šéf týmu) a Gérard (Lopez, ředitel Genii Capitale) udělali až doposud výbornou práci. Existuje staré přísloví, které říká: "Co není rozbité, není třeba spravovat". V tomto smyslu se budu účastnit, aniž bych ale zasahoval do jejich diskuzí."

Co se týče přínosu skupiny, Mansoor Ijaz hovořil o podpoře finanční stránky týmu, stejně jako o pomoci v oblasti technologií.

"Pomůžeme stáji najít další finanční zdroje tím, že pro ni najdeme titulního sponzora, což by se mělo upřesnit spíše rychleji. Pokusím se především o vedení sítě mých kontaktů po světě k naší stáji, aby se z ní stala ta nejlepší ve formuli 1."

"Řekl bych, že se zapojíme do celkového plánu technologického vývoje, protože technologie je důležitá, když budou příští rok jiné motory."

Právě tam by měl pomoci Mansoorův bratr, který je expertem v oblasti technologií.

"Mám mladšího bratra, který je velmi brilantní. Zatímco já rozvýjím finanční možnosti, on přináší neuvěřitelnou technologickou kapacitu. Jmenuje se Mujeeb a je ředitelem technologií ve společnosti A123 Ventura Technologies v Bostonu. Během většiny své kariéry pracoval jako senior inženýr u společnosti Ford Motor Company a zatímco byl u Fordu, stanovil světový rychlostní rekord v Bonneville s vozem poháněným vodíkem. Stejně tak stanovil další rekord v Bonneville se svými lithium-ionovými bateriemi."

"Je součástí týmu, protože přináší určité schopnosti jako integrátor systémů a expert pro technologie týkající se baterií. Myslím si, že může velmi zlepšit to, co děláme v oblasti technologií pro příští rok."

Když byl Ijaz dotázán jaké jsou ambice týmu nyní, odpověď byla jasná a stručná: "Za rok budeme jedničkou. Říkám to jednoduše, kategoricky a konečně, jedničkou budeme za 12 měsíců."