Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

K vítězství máme ještě hodně daleko, říká Pérez

K vítězství máme ještě hodně daleko, říká Pérez

"Se ztrátou sekundy na kolo se závody nevyhrávají."

McLaren je se svou současnou výkonností stále velice daleko od vítězství v závodech, myslí si jeho závodní pilot Sergio Pérez.

Ačkoliv stáj z Wokingu zaznamenala ve snaze pochopit letošní problematické MP4-28 určité pokroky, Pérez tvrdí, že si týmy nedělá žádné iluze o tom, kolik práce jej ještě v cestě zpátky na vrchol čeká.

Na otázku, zda se současný vůz McLarenu stále ještě může stát vítězným vozem, Mexičan odpověděl: "Myslím, že k tomu máme ještě hodně daleko. Musíme se hodně zlepšit, hodně pokročit.

V tuto chvíli jsme o sekundu na kolo pomalejší, takže nejsme v pozici, ve které chceme být. Se ztrátou jedné sekundy na kolo se závody nevyhrávají."

Navzdory této nelichotivé skutečnosti však Pérez trvá na tom, že je důležité, aby se tým nadále věnoval vývoji současného monopostu. Zároveň si je však dobře vědom, že se McLaren musí dostatečně včas rozhodnout pro plný přechod na vývoj vozu pro následující sezónu, aby zabránil další nepovedené sezóně.

"V několika následujících měsících ze sebe musíme vydat maximum, protože se v určitém momentě budeme muset začít plně věnovat roku 2014," řekl. "Není možné, abychom promrhali další rok.

Chceme vyhrávat, jsme vítězný tým. Prioritou je maximalizovat letošní rok, pokusit se dosáhnout co nejlepšího výsledku a pak se dívat na budoucnost."

Zatímco si Pérez uvědomuje, jaké problémy McLaren má, sám se podle svých slov výrazně zlepšil a v porovnání s loňským rokem je podle svého mínění výrazně lepším pilotem.

"Rozhodně bych rád byl v daleko lepší pozici, než jsem teď, přijet sem a bojovat o vítězství v závodech, spíš než se tolikrát pokoušet, ale takový je život a taková je Formule 1. Vůbec nic není jisté.

Myslím, že jsem spokojený, protože jsem se hodně naučil. Jako závodní jezdec jsem hodně vyspěl, takže v tomto ohledu mohu být spokojený.

Jsem daleko lepší jezdec, než jsem byl v této fázi loni, ačkoliv jsem měl možná dvakrát tolik bodů. Jakožto jezdec jsem v lepší pozici, takže jsem spokojený.

Být v McLarenu mě činí daleko kompletnějším jezdcem, abych přesně věděl, co se děje s pneumatikami, v závodě. Loni jsem byl v hospodaření s pneumatikami poměrně dobrý, takže jsem si myslel, že jsem velice dobrý.

Když jsem přišel do McLarenu k velice odlišnému autu, které se hodně odlišně řídí, zjistil jsem v porovnání s Jensonem (Buttonem), že tak dobrý nejsem, takže jsem se musel učit a pracovat na tom.

A myslím si, že právě teď jezdím hodně odlišně, než jak jsem jezdil u Sauberu, a stále dokážu být dobrý v hospodaření s pneumatikami. Tyhle věci jsou teď v tomto sportu velice důležité."