Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mercedes neví, kdy začít zaměřovat své síly na rok 2014

Mercedes neví, kdy začít zaměřovat své síly na rok 2014

Brawn: V následujících dvou závodech to nebude.

Mercedes podle jednoho z jeho pilotů Nica Rosberga čelí otázce, zda pokračovat ve vývoji vozu v letošní slibně rozjeté sezóně, či své síly zaměřit na vůz pro příští rok, kdy vstoupí v platnost nová pravidla.

Zatímco některé týmy, jako například McLaren, už přestaly pracovat na letošním modelu a zaměřují se na příští ročník, Rosberg řekl, že Mercedes je oproti svým rivalům v obtížné pozici.

Piloti Mercedesu letos už sedmkrát startovali z pole position (z toho čtyřikrát Rosbergův týmový kolega Lewis Hamilton) a přivezli týmu tři vítězství. V průběžném hodnocení však Hamilton na vedoucího muže průběžného pořadí Sebastiana Vettela ztrácí 48 bodů, Rosberg pak bodů 88.

Právě proto si německý pilot není jistý, zda má tým pokračovat v boji o titul v letošní sezóně či se zaměřit na rok 2014, který by podle jeho slov mohl být pro Mercedes "obrovskou příležitostí".

"Dosáhli jsme několika velkých úspěchů," řekl pro Auto Motor und Sport. "Bohužel, zejména kvůli pneumatikám, jsme nebyli dostatečně konzistentní (v úvodních závodech).

Nicméně zlepšení, které jsme zaznamenali, je obrovské. Našim cílem však je být tam, kde je Sebastian."


Hamilton v posledních závodech stáhl náskok Vettela, když v Maďarsku po startu z pole position vyhrál a v uplynulých třech velkých cenách nasbíral nejvíce bodů ze všech jezdců.

Pro vedení Mercedesu je však těžké rozhodnout o tom, zda se zaměřit na rok 2014. Podle Rosse Brawna se tak nestane v následujících dvou velkých cenách.

Jistý si stále není ani Rosberg: "Jsem na vážkách. Na jednu stranu je skvělé přijet na závody s nejlepším vozem a vědomím, že ho 'můžete postavit na pole position a vyhrát'. Je to skvělý pocit.

Na stranu druhou si ale má jedna polovina myslí, že příští rok je pro nás obrovskou příležitostí vzhledem ke všem těm změnám. Pokud budeme jezdit tak jako teď, můžeme s tímto autem stále dosáhnout na dobré úspěchy."