Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Reakce na incident mezi Hamiltonem a Bottasem

Reakce na incident mezi Hamiltonem a Bottasem

Hamilton: "Soudím, že jsem to zapříčinil já."

V průběhu Velké ceny Brazílie došlo k zajímavé situaci, Valtteri Bottas byl o celé kolo za Lewisem Hamiltonem, ale cítil rychlost a chtěl ho předjet. Celé to však nevyšlo zcela podle představ a dvojice kolidovala. Bottas vypadl, Hamilton se s defektem vrátil do boxů. Brita to stálo čtvrté místo, přičemž body byly velmi důležité, protože Mercedes bojoval s Ferrari o druhou příčku v poháru konstruktérů a šlo o šest až osm milionů eur.

"Ze sportovního hlediska to byla kontroverzní situace," říká k situaci bývalý závodník Heinz - Harald Frentzen. "Bottas se chtěl totiž dostat do kola lídra a Hamilton si chtěl pozici bránit . Mezi jezdci existuje dohoda , že v brzdné zóně se již nemění směr . A přesně to bylo ostatně i potrestáno, za nehodu mohla Hamiltonova chyba."

Bottas a Hamilton se nakonec shodli v tom, že chyba byla na straně zkušenějšího závodníka. Fin si šel svou stopou a už neměl kam ustoupit. Problém je jen v tom, že byl o kolo vzadu a nemusel ohrozit pilota, jehož týmu šlo o hodně.

"Soudím, že jsem to zapříčinil já, ale byl to jezdec o kolo vzadu, který se mě snažil předjet," řekl Hamilton. "V zásadě nevím co se stalo, potřebuji si ještě podívat záznam. Přebrzdil mě a dotkli jsme se. Zjevně jsem udělal něco špatného. Jsem tak trochu naštvaný, protože jsem našemu týmu ztratil hodně bodů."

"Lewise Hamiltona jsem se snažil předjet po vnější straně," přidal svůj pohled Valtteri Bottas. "Viděl jsem , že je tam pro mě místo, ale najednou došlo ke kontaktu. Nevím, co se stalo, musím se na to podívat na záznamu. Jasné ale je, že to nebyla moje chyba."

"V normálním případě by se jezdec o kolo vzadu neměl pokoušet o to, aby se s novými pneumatikami dostal zpět do kola lídra,"analyzuje sportovní šéf Mercedesu Toto Wolff . "A hlavně ne tehdy , když ví , že jde o důležitou situaci v šampionátu."

"Lewis prostě nepočítal s tím, že ho bude předjíždět Williams o kolo vzadu . Byla to nešťastná situace," říká Rakušan, který se vyjádřil i k následnému trestu pro svého jezdce: "Podle mě je to při výkladu pravidel velmi těžké. Průjezd boxy je asi oprávněný, protože Lewis při brzdění měnil směr. Ale pokud se podíváme na to, že předjížděl jezdec o kolo vzadu, tak to ovšem už tak oprávněné není."