Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Spolupráce Mercedesu a McLarenu se začíná měnit

Spolupráce Mercedesu a McLarenu se začíná měnit

Toto Wolff si už na McLaren dává pozor.

Toto Wolff v rozhovoru pro Autosport varoval McLaren před přílišným optimismem ohledně jejich letošní spolupráce. Mercedes už McLaren nepovažuje za partnera, ale za tým konkurenční automobilky.

Toto vyjádření přišlo jen pár dní poté, co si Jenson Button pochvaloval spolupráci všech týmů zásobovaných Mercedesem na vývoji nového agregátu, přičemž zároveň všechny zúčastněné strany vyzval, aby ve spolupráci pokračovaly.

Buttonovo přání ale zůstane nenaplněné. Toto Wolff, výkonný ředitel a spoluvlastník týmu Mercedes AMG Petronas a výkonný ředitel Mercedes-Benz Motorsport v jedné osobě, upozornil, že taková spolupráce Mercedesu s McLarenem už nebude mít dlouhou životnost.

"Odchod jednoho z našich zákazníků ke konkurenci nás nedostává do právě ideální situace.", vysvětluje Wolff.

"Na začátku sezóny máme ještě velký společný cíl - dosáhnout co nejvyšší spolehlivost a výkonnost našich agregátů. Tato spolupráce však už nepotrvá dlouho. Sice nás velmi těší, jak naše týmy spolupracují v honbě za společným cílem, ale během sezóny budeme muset naši každodenní spolupráci s McLarenem postupně omezovat."

Zdroje blízké Mercedesu tvrdí, že německá automobilka již připravila opatření, kterými se pokusí zabránit hloubkovému zkoumání jejich motorů a úniku klíčových informací k Hondě. Například, během nutných úprav či oprav agregátů Mercedesu určených pro McLaren, budou muset inženýři britského týmu zařadit zpátečku a nechat Němce pracovat o samotě. Žádné pohledy přes rameno už nebudou vítány.

"Nakonec na závody i tak pojedeme jako soupeři, stejně jako tomu bývalo doposud.", mírní Wolff trochu obavy, že by jejich přístupem utrpěla konkurenceschopnost McLarenu.

"Stále zůstane velké množství znalostí, které můžeme sdílet, abychom naši pohonnou jednotku nadále vylepšovali. Jen je tu i druhá skupina znalostí, které McLarenu nemůže poskytnout, protože by skončily u lidí od Hondy. Přesto budou tuto sezónu silným týmem."