Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes se chce zbavit zákazníka

Mercedes se chce zbavit zákazníka

Prodej motorů už není dobrý byznys?

Mercedes by měl mít v budoucnu o zákazníka méně, prozradil Toto Wolff. V současnosti německá automobilka podporuje svůj tovární tým a má tři zákazníky. S McLarenem, Aston Martinem a Williamsem má na palubě čtyři týmy z deseti, ale prý to při cenách regulovaných Mezinárodní automobilovou federací už není dobrý byznys.

Bohužel, byznys s motory už není přitažlivý, protože FIA ​​stanovila maximální ceny, které výrobce smí žádat od zákazníka, aby ochránila malé týmy,“ řekl Wolff. „Raději budu tedy mít šest vozů a nechám víc času na vývoj s tím, že pak vyrobím o dva motory méně. Přitom vyrábíme nejen dva motory pro každý tým, ale musíme pro ně mít také náhradní pohonné jednotky. V současném světě by pro nás bylo ideální vyrábět motory pro nás plus dva další týmy, tedy méně než teď.

Wolff to může myslet tak, jak to řekl, nebo je to možná už příprava na to, že minimálně jeden tým pro sebe získá Audi, které prý již oslovilo všechny tři jmenované zákazníky Mercedesu plus Sauber (Alfa Romeo). Kromě toho Renault již léta neúspěšně shání zákazníka ke svému továrnímu týmu (Alpine) a teď kvůli tomu začal podporovat tým Andretti jako kandidáta na jedenáctou stáj F1, což ne všichni vidí jako dobrý nápad.

Mercedes je připraven přihrát jednoho zákazníka konkurenci. Možná ale až po roce 2025. Foto: Mercedes

Zdroj: Financial Times, úvodní foto: Mercedes