Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Wolff varuje před válkou olejářů

Wolff varuje před válkou olejářů

Vyhraje ten s nejlepším palivem?

Formule 1 má na nejbližší roky stanoveny dva velké cíle. Chce udržet utrácení peněz týmy na uzdě, což se nepovedlo nikdy předtím. Díky tomu se mají zmenšit diference v rychlosti vozů a více vyniknout rozdíly v rychlosti jezdců. Druhým velkým cílem je dosažení uhlíkové neutrality. Vozy F1 mají být první, které budou tankovat pokročilá syntetická paliva, jež jsou dnes pro automobilový průmysl pouze hudbou budoucnosti. Šéf aktuálně nejúspěšnějšího týmu Mercedes Toto Wolff se však obává, že jeden cíl jde proti druhému.

"Vidíme, že efektivnost baterii stoupá a rekuperace energie je stále lepší. Co se týče udržitelných paliv, ať už je řeč o syntetických nebo jiných, zní to velmi zajímavě. Na to se ale musíme podívat ve spolupráci s našimi partnery pro palivo a maziva. Určitě nechceme, aby nám eskalovala válka mezi výrobci paliva a maziv, i když všichni chceme posouvat hranice. Bude třeba hledat vhodný kompromis,“ řekl Wolff.

Ohledně budoucnosti motorů nechceme udělat stejnou chybu jako před deseti nebo jedenácti lety. Tehdy jsme nechali inženýry přijít s konceptem, jehož výsledkem jsou fantastické, velmi efektivní pohonné jednotky, které jsou ale také hodně složité a ještě i dnes je jejich vývoj ohromně finančně náročný. Myslím, že by bylo vhodné snížit náklady výrobců motorů, že by to měla být jedna z priorit."

Wolff se obává, že válka olejářů by prý mohla nabrat stejně obludné rozměry jako v minulosti souboj pneumatikářů. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes