Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nespolehlivost Mercedesu je prý vinou Ferrari

Nespolehlivost Mercedesu je prý vinou Ferrari

Honění se za přeludem stříbrným neprospělo.

Toto Wolff přišel s vysvětlením, kde pramení neobvyklé problémy Mercedesu se spolehlivostí motorů. Pamatujeme si doby, kdy někteří jezdci zákaznických týmů dokonce ušetřili peníze tím, že sezonu odjeli s pomocí menšího množství dílů pohonné jednotky, než tehdy umožňovala pravidla. A v roce 2021 má Lewis Hamilton bojující o titul už dvě penalizace za překročení povoleného počtu.

Můžeme říct, že Mercedes má od roku 2014 poprvé skutečně tvrdou konkurenci, poprvé pravidelně vytáčí motory na maximum v kvalifikacích i závodech. Avšak důležitým kouskem této skládačky má být rok 2019, ve kterém Ferrari dokázalo často vyhrávat kvalifikace, přestože vítězství v samotných velkých cenách až tak moc nenasbíralo. Mercedes tehdy spustil projekty na zvýšení výkonu motoru, které přinesly i snížení spolehlivosti. Slabá místa nové pohonné jednotky se v docela pohodové sezoně 2020 neukázala v pravém světle, jelikož Ferrari už nebylo konkurentem. Po dohodě s FIA odstranilo ze své pohonné jednotky věci, které nebyly v souladu s duchem pravidel.

V roce 2019 jsme zatlačili na zvýšení výkonu, které se projevilo na našich výsledcích v roce 2020. Ale asi jsme to přehnali. Když se ženete za výkonem, snadno se stane, že spolehlivost jde dolů. Nyní bojujeme proti vozům s mimořádně silným a také spolehlivým motorem Honda," řekl šéf Mercedesu.

"A Honda zaměřila naprosto vše, co měla k dispozici, všechny své ohromné ​​zdroje, na tuto jednu poslední sezonu. Dobře pro ně, protože se blíží zamrazení vývoje na několik následujících let. Naším úkolem je zajistit, že od příštího roku budeme mít motor alespoň tak výkonný jako teď, ale zároveň tak spolehlivý, že už nebudeme dostávat penalizace.

V roce 2019 Mercedes spěchal dorovnat výkon motoru Ferrari. Foto: Ferrari

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Mercedes