Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kvjat má radost, že porazil mistry světa

Kvjat má radost, že porazil mistry světa

Rus do svého prvního závodu F1 odstartuje z osmého místa.

Daniil Kvjat je spokojen s tím, že ve své první kvalifikaci ve Formuli 1 porazil tři bývalé mistry světa. Oba piloti Toro Rosso přitom do Velké ceny Austrálie odstartují z nejlepší osmičky.

19letý Rus při svém prvním představení v kvalifikaci na městské trati v Albert Parku byl lepší než čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, mistr světa z roku 2009 Jenson Button a Kimi Räikkönen, který se z titulu radoval v roce 2007.

Do své premiérové velké ceny odstartuje z osmé pozice, zatímco jeho týmový kolega Jean-Eric Vergne bude stát před ním na šesté příčce. Toro Rosso tak dalo zapomenout na nepovedené volné tréninky a v mokré kvalifikaci zazářilo.

"Je to dobrý pocit," řekl Kvjat o překonání tak zvučných jmen.

"Byla to dobrá kvalifikace. Velmi tvrdě jsem tlačil, ale necítil jsem žádný velký tlak.

Bylo to pro mě docela extrémní. Musel jsem okamžitě najít všechny referenční body. Tahle trať je kvůli bílým čarám obzvlášť zrádná. Auto kvůli tomu bylo velmi nepředvídatelné.

Stále musíme udělat nějakou práci ohledně trakce, bylo ale velmi dobré ukázat a zjistit, že dokážeme být v nejlepší desítce. Osmá pozice je pro start velmi dobrá.

Kdybyste před třemi nebo čtyřmi týdny řekli, že budeme na osmé a šesté pozici, tak bychom byli moc šťastní. Pro nás všechny je to malé překvapení, ale velmi pozitivní. Věděli jsme, že na mokru můžeme být konkurenceschopní."


Kvjat se na konci závěrečné části lehce opřel o bariéru kvůli aquaplaningu mezi 11. a 12. zatáčkou. Loňský šampion GP3 si však nemyslí, že jej tento moment nějak omezil.

"Najel jsem na bílou čáru a na rovince dostal obrovský přetáčivý smyk. Nebyla to moje chyba, stává se to," řekl.

Vergne podle svých slov nebyl rychlostí Toro Rosso překvapen. Poprvé v kariéře ve Formuli 1 se přitom v kvalifikaci dostal mezi nejlepších šest.

"Věděl jsem, že když všechno poskládáme dohromady, že máme dobré auto. Celou zimu jsem tvrdil, že z vozu mám dobrý pocit," řekl Francouz.

"Máme slušné auto, možná to není na pódium, možná z toho nebude každý víkend třetí část kvalifikace, ale alespoň jsme schopni dosáhnout dobrých výsledků, jako jsme dnes ukázali.

Když se podívám zpátky na své kolo ve třetí části kvalifikace, tak to bylo trochu smolné, jelikož na trati byly obrovské louže a poprvé vyvěsili žluté vlajky kvůli nečistotám v zatáčkách 11 a 12, a já tam musel ztratit čtyři desetiny sekundy.

A tyto čtyři desetiny by mi vynesly čtvrté místo. Jsem hodně naštvaný. Čtvrté místo bylo v mých silách, s šestou pozicí jsem ale i tak spokojen."