Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Engeho čeká americký comeback

Engeho čeká americký comeback

Tomáš usedne po dvacetiměsíční pauze opět do závodního vozu.

Tomáš Enge usedne tento víkend po dvacetiměsíční závodnické pauze opět do závodního vozu. Stane se tak při úvodním podniku šampionátu Pirelli World Challenge na městském okruhu St. Petersburg. Do Ameriky se vrací po třech letech.

Tým Reiter Engineering, za který český jezdec startuje, bude mít v Americe celkem tři vozy. Vedle Tomáše Engeho se na start německého týmu postaví Albert von Thurn und Taxis a Marcelo Hahn. Tři speciály Lamborghini Gallardo FL2 GT3 budou v kategorii GT a GT-A patřit k velkým favoritům.

Tomáš Enge startoval naposledy v Americe v roce 2011 ve čtyřiadvacetihodinovém závodě v Daytoně. Na trati St. Petersburg jel dvakrát, ale ani jednou nedokončil. „Naposledy jsem zde startoval v roce 2007 s Ferrari. Po zisku pole position jsem však závod kvůli vážné nehodě nedokončil. Musel jsem na operaci lokte a trvalo týdny, než jsem se mohl vrátit zpět za volant. V roce 2005 jsem ve formuli IndyCar závod nedokončil kvůli technickým problémům. Věřím, že při třetím startu prolomím v St. Petersburgu smůlu,“ řekl Enge k minulým zkušenostem se zdejší městskou tratí.

Závody Pirelli World Challenge se jedou jako sprint závody, což znamená, že Enge pojede na voze Lamborghini Gallardo sám. „Pokud nepočítám rallye, kde jedete společně ve voze se spolujezdcem, nebudu se po dlouhé době s nikým ve voze střídat. Naposledy to bylo v roce 2008, kdy jsem závodil s vozem DTM v českém okruhovém šampionátu. Od té doby jsem se o vůz vždy s někým dělil. Musím říci, že se na tuto skutečnost těším,“ uvedl Tomáš Enge.

 

 V podobě, jak seriál známe dnes, vznikl již v roce 1990. Titul v loňském roce získal Johnny O´Connell startující s továrním vozem Cadillac CTS-V, kterého český jezdec moc dobře zná. „Ano známe se z Americké Le Mans Series, ve které jsem startoval s týmem Prodrive a Aston Martin Racing. O Víkendu se potkám s mnoha známími tvářemi. Ať už s jezdci z ALMS nebo také z IndyCar. World Challenge je totiž doprovodná série tohoto nejúspěšnějšího formulového šampionátu v Americe,“ upřesnil Enge. Na městské trati se v Pirelli World Challenge představí v kategoriích GT, GT-A a GT-S celkem 50 vozů. Proti sobě pojedou dvě specifikace aut. Dle evropských pravidel to jsou vozy GT3 a GT4. Tomáš Enge tak patří k hlavním favoritům závodu.


Víkendový program startuje v pátek dvěma volnými tréninky. V sobotu na jezdce čeká kvalifikace a první padesátiminutová závodní jízda. Druhý závod mají jezdci Pirelli World Challenge v neděli. Podrobný program naleznete zde.

Závody Pirelli World Challenge můžete v přímém přenosu sledovat na této adrese: www.world-challengetv.com.