Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozhovor: Marco Mattiacci

Rozhovor: Marco Mattiacci

První část delšího rozhovoru s novým šéfem Ferrari.

Marco Mattiacci se ze dne na den stal jedním z nejsilnějších mužů paddocku F1 a přitom o něm fanoušci, soupeři, ale ani jeho vlastní jezdci nevědí téměř nic. Nový šéf stáje Ferrari se však rozhodl, že odpoví na alespoň pár nejpalčivějších otázek:

Lidé ve Formuli 1 vás prakticky neznají. Dokonce i Fernando a Kimi řekli, že o vás téměř nic nevědí. Myslíte, že dokážete přesvědčit skeptiky, kteří vám nedávají velké šance na úspěch?

Je to pro mě motivující faktor. Je velkou výzvou dokázat, že jsem dost dobrý pro Ferrari, i pro celou Formuli 1. Mohu přinést nový pohled na problémy i nové způsoby jejich řešení.

Moderním trendem velkých týmů je, že mají generálního ředitele, kterému se zodpovídá závodní nebo sportovní ředitel. Máte v úmyslu restrukturalizovat Gestione Sportiva?

Na taková prohlášení je ještě příliš brzy. Ve Ferrari pracuji 14 let, ale v Gestione Sportiva jsem strávil jen 4 dny. Myslím, že máme skvělou skupinu talentovaných lidí, historii, jsme unikátní a máme být na co hrdí. Pan Montezemolo nás plně podporuje a bude-li třeba provést změny, tak je uděláme. Ale v této chvíli vám nemůžu říct nic víc.

A co vaše zkušenosti s motorsportem? Máte vůbec nějaké?

Miluji závodění. Minulý rok jsem byl na trati během 20 či 22 týdnů, už třikrát jsem přímo na okruhu sledoval závod 24 Hours of Daytona, spal jsem v zázemí okruhu a snažil se co nejvíce naučit. Samozřejmě to není F1, ale miluji závodění, miluji potřebu neustále se zlepšovat, miluji výzvu postavit co nejlepší vůz a pak z něj dostat na trati maximum.

V každém případě vám ale chybí zkušenosti z působení v závodním týmu. Mohlo by to být pro vás i výhodou? Myslíte, že jste tuto pozici dostali právě proto, že jste dosud neměli s týmem nic společného?

Během posledních 20 let jsem vedl mnoho týmů. Setkal jsem se už s několika typy podnikových struktur, a jak jsem vám již řekl, přináším odlišný pohled. Ne z hlediska sportu, ale z hlediska sestavování týmu, práce s lidmi i vedení lidí různých národností.

Tento tým má velmi specifickou strukturu, ale mám už nějaké osvědčené postupy. Jsem si vědom, že zde se dělají věci trochu jinak. Děláte věci, které mají být hotové včera, ne až za dva měsíce, jak to bývá u velkých korporací.

Přicházím tedy do týmu s velkou dávkou pokory a potřebuji nejprve porozumět, jak to tady funguje a čeká mě hodně tvrdé práce. Budu naslouchat týmu a pokusím se co nejlépe využít nejlepších jezdců na světě a nejtalentovanějších lidí, které tu už máme.

Jak vypadá vaše strategie? Jak dlouho potrvá, než se váš vliv projeví i na výsledcích týmu?

Slovo "strategie" nemám moc v lásce. Domnívám se, že pro každý den potřebujete nějaký cíl, který povede ke zlepšení. Když přijdete do týmu, nejprve zjišťujete, co všechno je v něm dobré. A myslím, že v tomto týmu máme ohromné množství talentovaných lidí, takže budu pracovat s panem Montezemolem na zhodnocení situace. Pokusíme se zjistit, jaké kroky potřebujeme udělat. V této chvíli ale skutečně nemůžu říct nic víc.
První část delšího rozhovoru s novým šéfem Ferrari.