Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Martin Straka otevřel stálou fotoexpozici

Martin Straka otevřel stálou fotoexpozici

Odstartovala besedou o motorsportu.

Vítěz dvou motocyklových Grand Prix Lukáš Pešek a komentátor formule 1 v TV Nova Pavel Fabry projednou vyměnili své obvyklé role a svou účastí dali punc příjemné motoristické akci. Stali se kmotry stálé expozice fotografií Martina Straky v Motelu Kobero nedaleko Masarykova okruhu v Brně.

„Mám neskonale rád, když se na jednom místě sejdou lidé, které spojuje vášeň zvaná motorsport,“ říká autor obrázků, který ve čtvrtek 24. dubna 2014, čili v „předvečer“ Brno Classic Grand Prix, na vernisáži vystoupil se svým pořadem „Novinářský trojdotek Martina Straky.

Velkoformátové fotografie stejně jako různě menší obrázky zaplnily stěny prostorné restaurace a na každém z pokojů je vždy jedno velké foto. Jde o jakýsi průlet Strakovou tvorbou. Přibližně napůl auta a motorky, ze světových a českých okruhů, akční záběry stejně jako portréty, třeba Nikiho Laudy či Marca Marqueze…

„Martinovy fotky mám moc rád, takže naše dododa na stálé expozici u nás v Motelu Kobero byla jasná,“ říká moteliér Petr Kokojan. „S Petrem nás také spojuje záliba diskutovat o hotelech a hotýlcích u zahraničních závodních drah, o jejich fotografické výzdobě,“ dodává Straka.

Pavel Fabry zmínil také další autorovu profesi. „Martinovy fotografie jsou výjimečné, stejně jako je komentátorský styl. Rád bych s ním jednou komentoval společně,“ říká TV komentátor a student ČVUT. „Třeba se nám to povede a já bych z toho měl také radost,“ poznamenal Straka.

Lukáš Pešek stěny plné obrázků komentoval s šibalským úsměvem: „Tak já jsem tady za kmotra a nemám tu ani fotku!“

Samozřejmě že má, ve společnosti Marca Marqueze, Michaela Schumachera a Tomáš Engeho. Než Straka spustil své povídání k fotografiím, Pešek návštěvníkům vernisáže potvrdil, že jeho rozloučení se závoděním je definitivní. „Byl jsem zvědavý, jak to budu zvládat, ale brzy jsem zjistil, že nemám problém. Hlavně proto, že mám spoustu nové práce, třeba vedení mladých jezdců,“ dodal Lukáš Pešek, který do Kobera věnoval vzácný exponát – hned u recepce je vitrína s jeho kombinézou, v níž absolvoval svůj poslední závod Moto GP, loňskou Velkou cenu ve Valencii.