Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

V Kanadě si pro prvenství dojel Ricciardo

V Kanadě si pro prvenství dojel Ricciardo

Velká cena Kanady - závod

Kanadská Velká cena na okruhu Gillese Villeneuva přivítala startovní pole příjemnou teplotou 25 stupňů a lehce zamračenou oblohou. Na startovním roštu se o 5 míst oproti výsledkům kvalifikace posunul dozadu Kamuj Kobajaši za předčasnou výměnu převodovky.

Nico Rosberg startující z prvního místa si po zhasnutí červených světel svoji pozici ne zcela pohlídal a Lewis Hamilton se snažil zaútočit po vnějšku následující zatáčky. Rosberg ale týmového kolegu nekompromisním způsobem vyvezl k okraji dráhy a došlo tak ke kontaktu obou jezdců Mercedesu, čehož využil Vettel, který se dostal na druhé místo.

Hned na to, ještě v prvním kole, spolu nešťastně kolidovali jezdci týmu Marussia. Max Chilton dostal v zatáčce smyk a svým vozem doslova najel na svého týmového kolegu Julese Bianchiho. Ten pak s naprosto neřiditelným vozem tvrdě havaroval do betonové zdi. Na dráhu musel samozřejmě vyjet safety car a úklid velkého množství trosek traťovým komisařům zabral dalších 6 kol.

Po restartu závodu se pořadí nezměnilo a vozy jezdily ve vláčku po několik dalších minut. Lewis Hamilton však po desetinkách stahoval ztrátu na druhého Sebastiana Vettela a poté, co ředitelství závodu povolilo použití systému DRS, okamžitě na jezdce Bed Bullu zaútočil a naprosto jednoduše se dostal na druhou příčku stíhat vedoucího Nica Rosberga.

Ve dvanáctém kole musel ze závodu odstoupit Marcus Ericsson.

Zastávky v boxech zahájil v 15. kole Valtteri Bottas, kterého v zápětí následovali Vettel, Masa, Vergne a Sutil, nacož doplatil Massa, který se během zastávek propadl o 3 místa kvůli problémům s výměnou levého kola.

Krásné souboje předváděli Jean Eric Vergne s Fernandem Alonsem, který se po návratu na dráhu potýkal s problémy při dobržďování do zatáček.

Nico Rosberg ve svém prvním kole po výměně pneumatik měl obrovské problémy, když na ještě nezahřátých pneumatikách přidal příliš plyn a dostal se do několikanásobného smyku a s velkou dávkou štěstí minul betonovou zeď.

Lewis Hamilton zajížděl ke svým mechanikům o kolo později, ale i přes problémy Rosberga to na první příčku nestačilo a souboj týmových kolegů pokračoval i nadále na dráze.

Hodně optimistický útok na Nica Hulkenberga předvedl Sebastian Vettel, ale přestřelil brzdný bod v zatáčce Casino a získanou pozici okamžitě ztratil.

Uražené levé zadní kolo ukončilo působení v závodě pro Kamuji Kobajašiho.

Lewis Hamilton se již dotáhl za záda Rosbergovi a ten pod tlakem silně probrzdil a následující šikanu projel naprosto rovně. Za to byl okamžitě vyšetřován sportovními komisaři, ale o několik kol později bylo oznámeno, že k porušení pravidel nedošlo.

Valtteri Bottas začal ve 31. kole tlačit na Sebastiana Vettela, ale tato snaha skončila po pár minutách jeho návštěvou v boxech.

Ve 41. kole se do problémů dostal Kimi Raikkonnen, když ve vlásence poslal svůj vůz do hodin a musel se do závodu vracet z protisměru.

Vedoucí Rosberg zajel ke svému druhému pitstropu v 45. kole a vrátil se na trať až za druhého Massu, protože se zdržel kvůli problémům s levým předním kolem. Lewis Hamilton se vydal do boxů o kolo déle a okamžitě využil problém svého týmového kolegy.

Jenže vzápětí Hamiltonovi naprosto odešly brzdy a ten po několika rovně projetých zatáčkách musel zajet do boxů a odstoupit ze závodu.

Se stejnými problémy se potýkal i Rosberg, který měl také problémy při průjezdu některými zatáčkami a začal zajíždět velmi pomalé časy a jeho pronásledovatelé byli až o 5 sekund rychlejší.

Daniel Kvyat musel odstavit kvůli technickým problémům své torro rosso ve 49. kole.

Rosberg po ochlazení brzd opět dostal své časy do srovnatelných dimenzí se zbytkem závodního pole, ale na druhého Sergia Péreze měl v tu chvíli náskok již jen půl sekundy.

Za Peréze se seřadilo duo Red Bullu a na třetím místě jedoucí Daniel Ricciardo okamžitě začal útočit.

Deset kol před koncem jely na prvních čtyřech pozicích s velmi těsnými odstupy vozy Rosberga, Péreze, Ricciarda a Vettela. Tuto čtyřku mohutným sprintem dotahoval Felipe Massa.

V 66. kole Daniel Ricciardo úspěšně zaútočil na Péreze a dostal se na druhé místo, kde měl ještě 4 kola na atak první pozice.

Na získání vedení ve Velké ceně Kanady však Ricciardovi stačily pouhá dvě kola a Rosberga předjel na konci rovinky za pomoci systému DRS.

V dalším kole vyrobil na starých gumách chybu Pérez, čehož využil Vettel.

Ale několik sekund poté došlo k hrozivě vypadající havárii mezi Massou a Pérezem, na trať vyjel safety car a závod byl dojet pod žlutými vlajkami.

Stupně vítězů obsadili Daniel Ricciardo, Nico Rosberg a Sebastian Vettel. Bodovanou desítku doplnili Button, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Vergne, Magnussen a Raikkonen.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 1:39:12.8 h
2.
Nico Rosberg Mercedes +4.2 s
3.
Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +5.2 s
4.
Jenson Button McLaren-Mercedes +11.7 s
5.
Nico Hülkenberg Force India-Mercedes +12.8 s
6.
Fernando Alonso Ferrari +14.8 s
7.
Valtteri Bottas Williams-Mercedes +23.5 s
8.
Jean-Eric Vergne STR-Renault +28.0 s
9.
Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +29.2 s
10.
Kimi Räikkönen Ferrari +53.6 s
11.
Sergio Pérez Force India-Mercedes +1 kolo
12.
Felipe Massa Williams-Mercedes +1 kolo
13.
Adrian Sutil Sauber-Ferrari +1 kolo
14.
Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari +6 kol

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  Ztráta
NC
Romain Grosjean Lotus-Renault +11 kol
NC
Daniil Kvjat STR-Renault +23 kol
NC Lewis Hamilton Mercedes +24 kol
NC Kamuj Kobajaši Caterham-Renault +47 kol
NC Pastor Maldonado Lotus-Renault +49 kol
NC Marcus Ericsson Caterham-Renault +63 kol
NC Max Chilton Marussia-Ferrari +70 kol
NC Jules Bianchi Marussia-Ferrari +70 kol

 

Nejrychlejší kolo závodu: Felipe Massa (Williams) - 1:18.504