Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Velkou cenu Německa vyhrál Rosberg

Velkou cenu Německa vyhrál Rosberg

Velká cena Německa - závod

Na start Velké ceny Německa se oproti výsledkům z kvalifikace postavil Lewis Hamilton až na dvacáté místo kvůli penalizaci za výměnu převodovky. Z boxů pak startoval Marcus Ericsson, který byl navíc potrestán penalizací stop & go za porušení pravidel parc fermé. Ráno na Hockenheimu silně pršelo, ale pro start bylo již slunečno a suchá trať.

Felipe Massa a Kevin Magnussen se ihned po startu dostali do kontaktu. Massa svého kolegu v zatáčce zavřel, oba vozy kolidovaly a Brazilcův vůz se převrátil a několik desítek metrů se zády vzhůru smýkal únikovou zónou. Nebezpečná havárie nakonec dopadla dobře a Massa byl schopen ze svého vozu sám vystoupit.

Po třech kolech byl závod za safety carem restartován. Lewis Hamilton se propracoval již na 13. místo, Magnussen se vrátil od svých mechaniků na trať a Ericsson si zajel odpykat svůj trest stop & go.

Daniel Kvyat a Sergio Pérez se při souboji o sedmé místo střetli a Rus vyletěl mimo trať.

Famózní stíhací jízdu předváděl Lewis Hamilton. Nejdříve si poradil s Vergnem a potom se dotáhl na trojici Pérez, Ricciardo a Räikkönen. Ve 12. kole se poprvé pokusil o předjetí, ale tentokráte to ještě nevyšlo. Ovšem o kolo později si Brit připravil vynikající výchozí pozici a zaútočil na Räikkönena i Ricciarda zároveň. Neuvěřitelný souboj tří vozů vedle sebe dopadl nejhůře pro Fina, kterému z předního přítlačného křídla odlétl poměrně velký úlomek. Zakrátko na to si Hamilton poměrně snadno poradil i s Pérezem.

Další neuvěřitelný souboj předvedly opět 3 vozy vedle sebe v podání Räikkönena, Alonsa a Ricciarda. Fin se dostal do sevření svých soupeřů a jeho ferrari bylo otloukáno z obou stran. Z Räikkönenova předního křídla tak opět upadlo několik částí.

Po absolvování zastávek v boxech ostatních jezdců se Lewis Hamilton dostává po startu z dvacáté pozice na průběžnou druhou příčku v závodě!

Veltteri Botas Hamiltona dojel a ten ho bez problému pustil před sebe, aby v maximální možné míře pošetřil své pneumatiky a mohl tak jet podle alternativní strategie, která počítala s použitím 2x žlutých pneumatik a 2x červených.

Alonso se v 25. kole dotáhl na Vettela a zaútočil na jeho čtvrtou příčku.

V boxech ještě nebyli Hamilton a kupodivu Räikkönen, který stále jezdil s notně poškozeným předním křídlem. Na jízdní vlastnosti to patrně vliv nemělo, protože Fin úspěšně zaútočil na Vergneho a dostal se na desáté místo.

Hamilton míří do boxů a vrací se na trať za Ricciarda na osmé místo.

Romain Grosjean musel odstavit svůj lotus, který přišel o veškerý výkon motoru.

Pětisekundový trest stop & go dostává Jean Eric Vergne za zkrácení tratě.

V 31. kole došlo ke kontaktu mezi Hamiltonem a Buttonem. Jezdec Mercedesu si myslel, že ho jeho bývalý týmový kolega z McLarenu pouští, ale ten byl opačného názoru. Hamilton si tak poškodil přední křídlo a inženýři týmu okamžitě začali propočítávat jak přenastavit vůz, aby kompenzovali aerodynamické změny.

Hamilton následně Buttona předjel, stejně tak si poradil i s Hülkenbergem a dostal se na pátou příčku.

O svoji zastávku v boxech se vehementně přes rádio hlásil Räikkönen, ale jeho tým ho potřeboval na trati ještě chvíli ponechat.

Do boxů zajíždí Fernando Alonso, na což o kolo později okamžitě reaguje Sebastian Vettel, který s ním bojuje o pozici. Němec se vrátil před Alonsa na šesté místo, ale Španěl ho opět předjel. Oba dva pak nádherným manévrem předjeli Hülkenberga a dostali se tak čtvrté a páté místo.

Oba dva jezdci Mercedesu si stěžují na problémy s levou přední pneumatikou, která se nadměrně opotřebovává. Tým povolává do boxů nejdříve Rosberga a o dvě kola déle i Hamiltona, oba dostávají na svůj vůz super-měkké gumy.

Nebezpečně vypadající situaci předvedl vůz Toro Rosso, když ho zachvátily silné plameny. Daniel Kvyat naštěstí okamžitě zastavil a hořící formuli dokázal opustit.

Lewis Hamilton předjel Alonsa a dostal se na 3. místo.

V nájezdu na cílovou rovinku se roztočil sauber Adriana Sutila a traťovým maršálům trvalo dva a půl kola než se rozhodli, co s vozem budou dělat, nakonec ho ručně odtlačili a výjezd safety caru nebyl nutný.

Hamilton zajel do boxů podruhé pro super-měkkou směs a nasadil stíhací jízdu pro posledních třináct kol. Opět a znovu musí předjet Fernanda Alonso, což se mu o kolo později i podařilo. Španěl pak zajel do boxů pro poslední várku nových gum.

Krásný souboj o páté místo předvedli Ricciardo s Buttonem, na brzdy byl nakonec úspěšnější jezdec Red Bullu.

Na Buttona si hned na to vyšlápl ještě Fernando Alonso, mezitím Hamilton stíhal druhého Bottase a každé kolo ukrajoval okolo 2 sekund.

Krásné a naprosto férové souboje předváděli Fernando Alonso a Daniel Ricciardo. Španělův vůz měl mnohem čerstvější pneumatiky, ale Ricciardova defenziva byla po několik kol úžasná.

Bottas dostal od svého týmu příkaz, aby s Hamiltonem nebojoval a šetřil svůj vůz. Finovi se ale týmové příkazy moc poslouchat nechtělo a několik kol se evidentně rychlejšímu mercedesu bránil. Tým nakonec změnil své stanovisko a vyzval Bottase, aby se pokusil druhé místo ubránit, protože Hamiltonův vůz se začal potýkat s velkým opotřebením levé přední pneumatiky.

Velkou cenu Německa vyhrál Nico Rosberg, před Valtterim Bottasem a Lewisem Hamiltonem. První desítku pak doplnili 4. Vettel, 5. Alonso, 6. Ricciardo, 7. Hülkenberg, 8. Button, 9. Magnussen a 10. Pérez.

 

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
Nico Rosberg Mercedes 1:33:42.9 h
2.
Valtteri Bottas Williams-Mercedes +20.7 s
3.
Lewis Hamilton Mercedes +22.5 s
4.
Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault +44.0 s
5.
Fernando Alonso Ferrari +52.4 s
6.
Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault +52.5 s
7.
Nico Hülkenberg Force India-Mercedes +1:04.1 min
8.
Jenson Button McLaren-Mercedes +1:24.7 min
9.
Kevin Magnussen McLaren-Mercedes +1 kolo
10.
Sergio Pérez Force India-Mercedes +1 kolo
11.
Kimi Räikkönen Ferrari +1 kolo
12.
Pastor Maldonado Lotus-Renault +1 kolo
13.
Jean-Eric Vergne STR-Renault +1 kolo
14.
Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari +1 kolo
15.
Jules Bianchi Marussia-Ferrari +1 kolo
16.
Kamuj Kobajaši Caterham-Renault +2 kola
17.
Max Chilton Marussia-Ferrari +2 kola
18.
Marcus Ericsson Caterham-Renault +2 kola

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  Ztráta
NC
Adrian Sutil Sauber-Ferrari +20 kol
NC
Daniil Kvjat STR-Renault +23 kol
NC Romain Grosjean Lotus-Renault +41 kol
NC Felipe Massa Williams-Mercedes +67 kol