Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč za Leclerka v neděli zaplatilo Ferrari?

Proč za Leclerka v neděli zaplatilo Ferrari?

Steiner: Měli z toho prospěch všichni až na jednoho blbce

Během jeho první zastávky v nedělní VC Německa poslalo Ferrari Charlese Leclerka zpět do boxové uličky právě ve chvíli, kdy do ní vjížděl Romain Grosjean. Jen díky Francouzově duchapřítomnosti nedošlo ke kolizi.

Mnozí očekávali, že Leclerc vyfasuje časovou penalizaci podobně jako Verstappen za podobný prohřešek vůči Valtterimu Bottasovi v Monaku. Nakonec ale Scuderia zaplatila 5000 eur a věc byla vyřízena.

O vysvětlení požádaný ředitel velkých cen Michael Masi argumentoval tím, že šlo o dvě rozdílné situace. „V Monte Carlu došlo ke kontaktu mezi vozy, tady ne,“ vysvětloval. Nedá se však tvrdit, že by tím všechny přesvědčil…

Ztratili jsme pět míst,“ rozčiloval se šéf Haasu Günther Steiner. „Grosjean už měl vyřazeno, jen dojížděl a najednou musel zase řadit.“ Současně vyjádřil obavu, že jde o pochybný precedens, neboť dosud byli v takovýchto případech trestáni výhradně jezdci. „Teď si každý řekne, zaplatím pokutu, ale výhoda mně zůstane. FIA dostala peníze, jenže my přišli o pozice. Na konci z toho mají prospěch všichni až na jednoho blbce. Tentokrát jsme jím byli my,“ povzdechl si. 

Günthera Steinera incident pořádně nadzvedl

Bohužel problematika není dostatečně podchycena ani ve sportovních předpisech. V článku 28.13a) se pouze praví: „Auta smějí z garáže nebo z postavení při zastávce odjíždět pouze tak, aby neohrozila personál v uličce a další jezdce.“ Ovšem jaký postih za to bude udělen, je výhradně v kompetenci delegovaných komisařů, kteří určují míru nebezpečnosti. Že to není ideální řešení, je jasné.

Masi se hájil také specifickými podmínkami, které v souvislosti s počasím na Hockenheimringu panovaly. Údajně týmy předem upozornil, že v boxech může nastat chaos. Patrně tím naznačoval, že občas přihmouří oko, pokud to nepovede k závažnějším následkům. „Není to nic, co by se pravidelně opakovalo. Jednalo se o izolovanou záležitost,“ ujistil. Steinerovy obavy, že stáje se budou moci v budoucnosti ze svých hříchů „vykoupit“, nesdílí.