Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Změní se podmínky udělování super licence?

Změní se podmínky udělování super licence?

16 letý Verstappen zaujal i představitele FIA.

FIA v blízkém čase přehodnotí podmínky získání takzvané super licence. Jde o licenci, bez níž se jezdec nesmí účastnit velké ceny Formule 1. Podmínky pro její získání byly původně stanoveny tak, aby se do královny motorsportu dostali pouze zkušení jezdci schopni zvládnout takto výkonné stroje. Pravidla se však lety měnila a dnes už může tým F1 posadit do vozu téměř kohokoliv, stačí, když mu dá příležitost najet 300 testovacích kilometrů.

Díky testovacím jízdam se 3 roky starým vozem Red Bullu získal super licenci i 16 letý Max Verstappen, který se už příští rok objeví na startech velkých cen. Oproti tomu Roberto Merhi, který v roce 2011 vyhrál poměrně prestižní Formula 3 Euro Series, neměl automaticky nárok na udělení této licence.

Tyto zvláštnosti si už všimli i představitelé FIA a na setkání Světové rady motorsportu v Pekingu se dohodli, že nejpozději před sezónou 2016 dojde k zásadním změnám v pravidlech. Z postupu některých jezdců z málo významných sérií rovnou do Formule 1 nemají radost především vítězové GP2, pro které už pak často nezůstane volný kokpit. Příliš nízké nároky na jezdce žádající o udělení super licenci jsou také otevřenými dveřmi pro piloty, kteří mají více sponzorských peněz než talentu.