Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren v Abú Zabí vyzkouší B-verzi letošního vozu

McLaren v Abú Zabí vyzkouší B-verzi letošního vozu

Vůz je upraven pro Hondu a dostane novou aerodynamiku.

Sky Sports F1 zjistil, že McLaren nakonec opravdu přiveze do Abú Zabí i upravenou verzi letošního vozu MP4-29 a dokonce by ji měl vyzkoušet už v pátek před velkou cenou.

Existenci takzvaného "B-car" začátkem října jako první oficiálně potvrdil Eric Boullier: " Zkonstruovali jsme vývojový vůz, protože potřebujeme zkontrolovat nové systémy včetně elektroniky a množství dalších věcí.

Tehdy se o tomto voze mluvilo pouze jako o MP4-29 upraveném tak, aby vyhovovalo potřebám pohonné jednotky od Hondy a sloužilo jí jako testovací vůz, zatímco ve Wokingu se bude nerušeně pokračovat ve vývoji. Boullier tehdy ani nevěděl s jistotou říct, zda vůz použijí i v posledním letošním testu naplánovaném na úterý a středu po Velké ceně Abú Zabí. Od té doby se však plány změnily a už v pátek před posledním závodem bychom měli spatřit B-vůz i s pár vylepšeními aerodynamiky, které chce McLaren otestovat a příští rok použít na novém voze.

"Peter Prodromou, jejich nový šéf aerodynamiky, mi jasně řekl: "Pracuji na voze pro příští sezónu, ale už v Abú Dhabí bychom mohli nasadit pár novinek a začít s prací na aerodynamickém konceptu." Boullier to již schválil, takže do Abú Zabí pošlou také B-car. Je to jen koncept, který chtějí v pátek otestovat, ale podle údajů z aerodynamického tunelu je již nyní lepší než letošní vůz," oznámil Ted Kravitz ze Sky.

V pátek by samozřejmě do upraveného vozu museli namontovat pohonnou jednotku od Mercedesu, získané údaje a dosažené časy by však mohly posloužit jako orientační body pro inženýry Hondy.