Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Caterham vybral milion, Horner a Ecclestone zděšeni

Caterham vybral milion, Horner a Ecclestone zděšeni

Je správné, aby fanoušci platili účty jednoho z týmů?

Caterham se nadále ještě pokouší dostat do Abú Zabí, díky čemuž by získal čas a další příležitost oslovit tolik potřebné investory. Mateřská společnost týmu je v rukou správce a hluboce zadlužená, proto se jí nedaří najít kupce. Správce Caterhamu se tedy rozhodl oslovit fanoušky a prostřednictvím crowdfundingové kampaně jim za menší i větší příspěvky nabídl týmové oblečení, večeři s jezdcem nebo třeba přední křídlo. Správci se tímto způsobem podařilo během 48 hodin vybrat milion liber, což rozhněvalo Christiana Hornera, šéfa nejbohatšího týmu F1.

"Není správné, že fanoušci financují tým," řekl boss Red Bull Racingu redaktorovi Sky Sports. "Fanoušci platí za zábavu poskytovanou týmy, neměli by platit za tým. Není to správné a mělo by se to zakázat."

Zděšen byl také boss F1, miliardář Bernie Ecclestone: "Fanoušci se sami rozhodnou. Nevím, možná že chtějí financovat tým. Podle mě je to katastrofa. Žebráky tady nechceme. Pokud si nemohou dovolit zůstat ve Formuli 1, měli by dělat něco jiného."

Otázka, zda by Ecclestone nemohl sám přispět na kampaň Caterhamu a alespoň dočasně tak opět zaokrouhlit počet týmů na 10, byla tedy zbytečná: "Ne. Pokud hraji poker a nemůžu si dovolit hrát s ostatními, musím vstát od stolu a odejít."

Kampaň Caterhamu se však v posledních hodinách zpomalila. Dnes ráno mají na kontě 1 120 tisíc liber, což je méně než polovina potřebné částky a nejlepší odměny jako přední a zadní křídlo nebo nos monopostu jsou již rozebrány. Do konce kampaně zbývají necelé čtyři dny, pak se peníze nejspíš vrátí fanouškům a Caterham vyhlásí bankrot.