Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Massa se ještě nevyrovnal s porážkou v roce 2008

Massa se ještě nevyrovnal s porážkou v roce 2008

Letos si ale Hamilton titul zaslouží.

Vzpomínky Felipeho Massu na rok 2008 a neúspěšný boj o titul mistra světa Formule 1 rozdmýchalo pódiové umístění před domácím publikem a následná tisková konference s prvními třemi závodníky.

Začalo to nevinně, otázkou novináře z La Gazzetta dello Sport položenou Nicu Rosbergovi: "Nico, v Abú Zabí musíš vyhrát a Lewis musí být nanejvýš třetí, jinak vyhraje šampionát on. Kdo by ti mohl pomoci? Myslíš, že by někdo…

"Tenhle muž!" nenechal novináře dopovědět Rosberg a ukázal na Felipeho Massu.

"Doufám, že se mi podaří vyhrát!" zareagoval překvapený Brazilec.

"Ne, to by mi příliš nepomohlo," musel oponovat Rosberg, kterému by vítězství jiného jezdce opravdu nepomohlo, Němec by v takovém případě musel skončit druhý a Hamilton až pátý. Přestože Rosberg vedl rozhovor v odlehčeném tónu a snad chtěl domácímu Massovi i zalichotit, Brazilec později na dialog navázal v mnohem méně příjemném tónu.

"Nebudu nikomu pomáhat. Řekl jsem mu (Rosbergovi): "Chci vyhrát závod, ne ti pomáhat k titulu!" Když jsem já mohl být mistrem světa, také mi nikdo nepomohl. Ve skutečnosti mi jeden Němec dost uškodil."

GP Brazílie - Ferrari - Felipe Massa

Massův "jeden Němec" nemůže být nikdo jiný, než Timo Glock. Pár kol před cílem rozhodujícího závodu sezóny 2008 se nad Interlagosem přehnala dešťová přeháňka a Glock se spolu s inženýry Toyoty rozhodl zariskovat a zůstat na trati na značně opotřebovaných "suchých" pneumatikách. Risk nakonec zcela nevyšel, protože Glock v posledním kole ztratil svoji pozici ve prospěch Hamiltona a ten se stal mistrem světa o jediný bod. Od té chvíle již uběhlo 6 let, ale Massa na tuto "nespravedlnost" asi ještě dlouho nezapomene. Letos si ale podle něj Hamilton titul zaslouží víc než Rosberg.

"Myslím, že titul si zaslouží Hamilton. Ale nezapomínejte, že věci se občas nečekaně zvrtnou. Už se to párkrát stalo…