Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Massa provětral starý, neagresivní motor V8

Massa provětral starý, neagresivní motor V8

Staré vozy byly lepší, motory ne

Felipe Massa přijal pozvánku organizátorů VC Japonska a před závodem na okruhu Suzuka provětral své staré vozy, Ferrari F248 z roku 2006 a Ferrari F10 z roku 2010, oba poháněné motory V8 o objemu 2.4 litru. Zpětně přiznává, že z motorů byl trochu zklamaný, protože si uvědomil, že před odchodem z F1 mu Mercedes poskytoval mnohem lepší. Sice to byly pouze šestiválce, s obsahem jen 1.6 litru a dokonce i s nižším počtem otáček za minutu, ale přesto agresivnější díky energii z hybridních systémů. Ty jsou ale zároveň problémem, jelikož zvyšují hmotnost monopostu, jenž musí být vybaven objemnými bateriemi…

"Ohromný rozdíl. Mohu říci, že starý vůz jsem si užil mnohem více, protože je tak lehký. Výborně, bleskurychle mění směr jízdy," řekl 37letý brazilský závodník. "Ale motor, ačkoli bylo zábavné opět slyšet ten randál, je podstatně slabší. Současné motory jsou agresivnější a silnější, než byly staré.

Současné pohonné jednotky by měly být blízko hranici 1000 koňských sil. V 80. letech se používaly ještě výkonnější motory, ale vydržely pouze kvalifikaci. Pak musely být vyměněny za závodní verzi, která byla podstatně méně výkonná, více spolehlivá a výrazně méně žíznivá.


Massa měl radost i sám ze sebe, že dokázal takovou bestii zkrotit, byť jen na pár kol.

"Byla to velká zábava. Dobře jsem se bavil, a také jsem si zavzpomínal. A jsem rád, že jsem stále ve formě, s tím nebyl žádný problém, takže jsem si mohl užít jízdy s plynem na podlaze. Byl jsem smutný, když jsem už musel vystoupit!"