Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Engeho show si na Strahově užívalo tisíce diváků

Engeho show si na Strahově užívalo tisíce diváků

Liberecký jezdec si užíval jízdu v Audi Quattro.

Okruhový jezdec Tomáš Enge se podruhé v letošním roce představil českým fanouškům, a to netradičně za volantem soutěžního vozu. Liberecký závodník provětral v Praze Audi Sport Quattro zaniklých monster skupiny B osmdesátých let a bavil nejen sebe, ale také fanoušky rallysportu.

Původní plán Tomáše Engeho však byl, že se na tradičním Pražském rallysprintu objeví s vozem Škoda Octavia WRC. Nakonec bylo ale vše jinak. „Nedávno jsem si koupil sérii DVD s mistrovstvím světa v rallye od ročníku 1983 a uchvátili mě vozy Audi, a to nejen zvukově, ale také divokými průjezdy. Od té doby byl můj sen se s takovým vozem někdy v budoucnu svézt,“ uvedl Enge.

„V Sosnové na sekání mistrů před týdnem mě se svým Audi Sport Quattro porazil v kategorii historických vozidel Petr Žáček a právě tam jsem dostal velkou chuť se s tímto vozem v Praze svézt. Ještě tehdy jsem netušil, že se mi moje přání brzo vyplní. Myslím, že mé záměny vozu nemohl nikdo litovat. Moderní rallye vozy jsou super závodní nářadí, o tom žádná. Ale zažít v dnesní době vozy skupiny B a v plném tempu na trati je něco extrémního. Já jsem si chtěl jízdu především užít,“ pokračoval s úsměvem český pilot, který se na Strahově předvedl se svým partnerem Autotým, jenž stál za jeho startem.

Tomáš Enge však cíl s vozem Audi Sport Quattro nespatřil. V jedné z rychlostních zkoušek si škrtl předním kolem v jednom zpomalovacím retardéru o balík slámy a ohnul řízení. Ze soutěže tak musel odstoupit. I tak se na Strahově ukázal ve velkém stylu. „Myslím, že sobota se povedla, a to i přes nevelký úspěch naší rodiny. O moc dál nedojel ani můj otec se sestrou, kteří s vozem Škoda 130 LR havarovali. Naštěstí to odnesly jen plechy. Audi je prostě radost řídit. Podle reakcí si to užívali i samotní diváci a tímto bych chtěl také všem fanouškům, Petru Žáčkovi a Autotýmu poděkovat za tento skvělý den,“ dodal na závěr Tomáš Enge.

Českého jezdce čeká již poslední závod této nabité sezóny. Poslední podnik Thajského šampionátu pojede Enge opět s vozem Camaro GT3, a to v premiérovém závodě na městské trati Bangsean. Vattana Motorsport, v jehož barvách Enge v Thajsku startuje, vybojoval titul v týmovém hodnocení již při předešlém závodě. Bojovat se ale bude o první místo mezi jednotlivci, kde je ve vedení Engeho týmový kolega Chonsawat Asavahame. „Mým úkolem bude udržet naší pozici, tedy aby Chonsawat získal titul a já skončil druhý,“ uvedl Tomáš.