Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Coulthard: Toro Rosso doplatí na nezkušenost jezdců

Coulthard: Toro Rosso doplatí na nezkušenost jezdců

Tým potřebuje mít za volantem vůdce.

David Coulthard, bývalý závodník F1 a komentátor BBC, se obává o výkony Toro Rosso v nadcházející sezóně. Důvodem jsou dva nezkušení mladí jezdci z juniorského programu Red Bullu. Technika vozů Formule 1 je složitější než kdykoliv předtím a po odchodu zkušeného Jeana-Érica Vergna nezůstal týmu nikdo, kdo by dokázal inženýry nasměrovat správným směrem a byl vzorem nezkušenému týmovému kolegovi.

"Inženýři a designéři se snaží dát jezdci co nejrychlejší vůz, ale potřebují být vedeni chlápkem za volantem," nepochybuje Coulthard. "Pro tým je mimořádně důležitá perfektní spolupráce mezi jezdcem a aerodynamiky a inženýry. Mladí jezdci bez zkušeností samozřejmě musí ty zkušenosti někde získat, ale kombinace zkušeného jezdce a nováčka je v mnoha ohledech mnohem lepší (jako kombinace dvou nováčků). Ale takto asi Toro Rosso funguje. Je to místo na trénování mladých jezdců a pokud se osvědčí, mohou přestoupit do silnějšího týmu."

VC Malajsie - Toro Rosso - Daniel Ricciardo

Coulthard dodal, že s Carlosem Sainzem a Maxem Verstappenem bude muset Toro Rosso změnit také přístup k brífinkům po trénincích. Nebude snadné dostat z nich všechny potřebné informace.

"K brífinku budou muset přistupovat trochu jinak. Budou muset věnovat čas pochopení a učení jezdců. Budou jim muset klást správné otázky. Velkou výhodou zkušeného jezdce je, že umí říct, co potřebuje. Inženýři se ho mohou zeptat: "Co ti brání jezdit rychleji?" Může se vám to zdát jako jednoduchá otázka, ale často není snadné například odlišit vliv aerodynamiky a mechaniky vozu."