Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

FIA opět připravuje snížení nákladů

FIA opět připravuje snížení nákladů

Prosadit je pomůže také hlas Force Indie.

3 nejmenší týmy Formule 1 věří, že ještě před začátkem sezóny dojde k velkým změnám ve prospěch šetření. Autosport zjistil, že FIA založila pracovní skupinu, jejímž jediným účelem je připravit plán zavedení pravidel, která zajistí udržitelnost Formule 1 a ozdraví finanční situaci slabších týmů.

"Probíhá množství diskusí a FIA vytvořila vyšetřovací skupinu, která zkoumá způsoby, jak bychom mohli snížit náklady Formule 1," řekl Otmar Szafnauer, provozní ředitel Force India, jednoho z nejmenších týmů F1. "Momentálně se snaží zjistit, co vlastně náklady zvyšuje. Mezi tyto věci patří například i neustálé změny pravidel, takže pokud se mají měnit pravidla, musí to vyústit ve snížení nákladů."

Než nová pracovní skupina dospěje k nějakému rozhodnutí, nedá se odhadnout, jak velké změny přijdou. S návrhy by však měla přijít již během příštích týdnů.

"Ještě nejsou připraveni, ale závěry této nezávislé skupiny budeme znát ještě před začátkem sezóny."

Otmar Szafnauer také uvítal, že Force India má od nového roku křeslo v Strategické skupině F1. Členství získala díky tomu, že loni v hodnocení Poháru konstruktérů skončila výš než Lotus i všechny ostatní nečlenské týmy. Lotus se tedy svého místa musel vzdát a Force India má možnost podílet se na přípravě nových pravidel.

"Máme pouze jeden hlas, ale aspoň jsme tam, můžeme prezentovat své názory a vyslechnout argumenty ostatních. Hlavně, že jsme tam a můžeme se zúčastnit diskusí."