Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren: MP4-30 bude rychlý vůz

McLaren: MP4-30 bude rychlý vůz

V Jerezu využíval pouze část síly motoru Honda.

McLaren toho v Jerezu moc nenajel, a když se mu už dařilo udržet monopost i pohonnou jednotku v chodu, jezdil velmi pomalé časy. Nejrychlejší bylo úterní kolo Jensona Buttona s časem 1:27.660, což je o téměř 7 vteřin víc než nejrychlejší čas Kimiho Räikkönena. Matt Morris však fanoušky ujistil, že v Jerezu využívali pouze část síly motoru Honda a kvůli spolehlivosti omezili výkon víc než konkurence.

"Bylo by hezké být trochu výš (v tabulce nejrychlejších časů), ale získali jsme velké množství nových informací a víme, že na tom budeme lépe, protože jsme neměli k dispozici celý výkon," řekl provozní ředitel McLarenu. "Když se podívám na časy a odhadnu, kde bychom (za normálních okolností) byli, tak nemám důvod k obavám. Bylo by hezké být výš, ale nemáme se čeho bát."

Pomalé časy ale možná fanoušky neznepokojují tak, jako technické problémy a málo absolvovaných kol. Fernando Alonso a Jenson Button celkově odjeli v Jerezu pouze 349 kilometrů, což je pouze polovina vzdálenosti uražené Nicem Rosbergem v první den testů. Ještě hůř to vypadá z pohledu Hondy. Jelikož zásobuje pouze McLaren, také má data pouze z 349 kilometrů, zatímco nové motory Mercedes společně nasbíraly 4 350 kilometrů. Nebudou tedy Hondě chybět data?

"Hodně věcí se dá vyzkoušet prostřednictvím simulací a na dynamometru. Hlavním cílem tohoto testu bylo prověřit architekturu vozu a spolupráci celého balíku. To bylo klíčovou otázkou, protože pokud by bylo třeba změnit chlazení nebo instalaci, zabralo by to hodně času. Přišli jsme do Jerezu, abychom vyzkoušeli tyto věci, a misi jsme splnili. Během dalších dvou sérií testů budeme na vůz přidávat aerodynamické novinky, takže nás teď čeká pár náročných týdnů. Vůz ani motor ještě nejsou dokonalé, ale máme plán jak vše napravit ještě před Melbourne."