Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Williams podpořil výjimku pro Marussii

Williams podpořil výjimku pro Marussii

F1 potřebuje vozy malých týmů.

Jak již víme, Strategická skupina F1 zablokovala výjimku pro finančními problémy zmítanou Marussii. S postupem času je čím dál zřejmější, že proti startu malého týmu s loňskými vozy byla především Force India. Zástupci velkých týmů se k rozhodnutí raději nevyjadřují, ale Claire Williams v rozhovoru pro Sky Sports potvrdila, že Williams s výjimkou souhlasil.

"Náš postoj k účasti Marussii byl od první chvíle jednoznačný. Chceme plný startovní rošt a jsme připraveni podpořit návrat Marussie," řekla zástupkyně šéfa Williamsu. "Během setkání Strategické skupiny jsme dali jasně najevo, že jim chceme dovolit soutěžit s vozem postaveným podle loňských technických předpisů. Bohužel, nepodařilo se to prosadit, ale Williams chce plné startovní pole a je odhodlán pomoci malým týmům.

Myslím, že jsme to dali najevo dostatečně jasně. Vždycky jsme chtěli prosadit kontrolu nákladů ve Formuli 1. Zachránilo by to malé týmy jako Caterham a Marussia, ale pomohlo by to i středně velkým týmům, jelikož některé z nich také čelí závažným problémům."

VC Španělska - Williams

Williams se i v nejhorších časech může spoléhat na sílu svého jména, přesto je však jedním z mála týmů, které současnou F1 znají z pohledu slabého i silného týmu. Předloni skončil v poháru konstruktérů na devátém a loni na třetím místě.

"Já nás nazývám středně velkým týmem," pokračovala Williams. "Závodíme za peníze vyzbírané od sponzorů a peníze získané za umístění v poháru konstruktérů a je to pořádně těžký boj. Abychom mohli závodit, potřebujeme dát dohromady alespoň 60 milionů liber (2,2 miliardy korun). Nevěřím, že pokud neutratíte 200 milionů liber (7,5 miliardy korun), tak nemůžete být konkurenceschopní, můžete to dohnat tvrdou prací a dobrými rozhodnutími, ale přesto je velmi těžké vytvořit dostatek příjmů. Proto se snažíme prosadit něco, co pomůže kontrolovat náklady. Je to mimořádně důležité pro udržitelnost našeho sportu."