Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Ve Formuli E bude soutěžit 8 výrobců

Ve Formuli E bude soutěžit 8 výrobců

Do boje se pustí Renault, Mahindra a možná také Audi.

Mezinárodní automobilová federace odhalila seznam osmi vybraných výrobců, kteří se zúčastní druhé sezóny Formule E s vlastní technikou. Formule E je známá jako "elektrická formule", vozy nemají spalovací motory. Série byla založena, aby nabídla zajímavé závody v ulicích velkoměst, propagovala moderní a ekologické technologie a aby sloužila jako efektivní laboratoř pro výrobce elektromobilů.

V sezóně 2014/2015 se závodí s jednotnými monoposty Spark-Renault SRT 01E s elektromotory od McLaren Electronic Systems a bateriemi od Williams Advanced Engineering. Již před začátkem první sezóny však FIA a generální ředitel Formule E, Alejandro Agag, plánovali vpustit do série několik výrobců, především automobilky. To se jim podařilo, i když seznam není celkem takový, jaký jsme si představovali. Na jedné straně málokdo čekal až 8 výrobců/konstruktérů, na druhé straně na seznamu chybějí jména velkých automobilek, výjimkou je pouze Renault a jeho sportovní oddělení Renault Sport.

Při bližším pohledu je však seznam o cosi zajímavější. Najdeme v něm také ABT Sportsline spolupracující s Audi, takže budeme čekat na informace o míře zapojení této automobilky. Mahindra je indický výrobce automobilů, který by chtěl díky vlastním elektromobilům prorazit i mimo Indický subkontinent. Venturi je francouzský výrobce luxusních elektromobilů (spoluvlastníkem jeho týmu v FE je Leonardo Di Caprio).

Virgin si pamatujeme jako sponzora a majitele týmu F1 (dnes Manor), ale Virgin Group je obrovská společnost, která mimo jiné vyvíjí stroj pro komerční lety do vesmíru. Kromě nových partnerů týmů Team China Racing a Trulli je překvapením také projekt amerického týmu Andretti.

- ABT Sportsline
- Andretti
- Mahindra
- Motomatica
- NEXTEV TCR
- Renault Sport
- Venturi Automobiles
- Virgin Racing Engineering

Formule E bude vývoj uvolňovat pouze postupně, příští rok bude možné upravovat pouze části pohonné jednotky - elektromotor, převodník, převodovku a chladicí systém. Vozy se vyvíjet nebudou, vývoj aerodynamiky není pro tuto sérii prioritní. Namísto toho se ve třetí sezóně otevře také oblast vývoje baterií. Kromě toho se počítá se snižováním hmotnosti vozů i zvyšováním výkonu.