Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Verstappen chce dnes porazit Williams…

Verstappen chce dnes porazit Williams…

… a všechny kromě Mercedesu a Ferrari.

Max Verstappen začal po pátku věřit, že se Toro Rosso může pustit do boje s Williamsem a dnes ho porazit v kvalifikaci.

Většina týmů přicestovala do Španělska se spoustou nových součástek a v naději, že s nimi své vozy zrychlí o několik desetin sekundy, ale Toro Rosso mezi ně nepatří. Na voze má pouze malá vylepšení, a tak je velkým překvapením, že včera v obou trénincích zaujalo místo třetího nejrychlejšího týmu. Verstappen skončil v prvním i druhém tréninku na šesté příčce tabulky nejrychlejších časů. Jezdci obvykle říkají, že v pátek na srovnání časů vůbec nezáleží, ale mladý Holanďan je svou rychlostí povzbuzen a připraven útočit.

"Předem jsme věděli, že našemu vozu bude tato trať vyhovovat," řekl syn Jose Verstappena. "Jsou tu středně-rychlé i rychlé zatáčky a v těch je náš vůz rychlý. Pomáhá nám, že zde se výkon motoru projevuje méně, než tomu bylo v Bahrajnu a v Číně.

Musíme si ještě počkat, co vytáhnou vozy poháněné motory Mercedes v kvalifikaci, ale myslím si, že od týmů za námi máme poměrně velký odstup, takže jsem teď docela sebevědomý. Naším kvalifikačním cílem je postup do Q3. Tam budou samozřejmě vpředu Mercedes a Ferrari, ale řekl bych, že bychom mohli zaútočit na Williams. Už se na to těším. Bylo by super, kdyby se to podařilo."

Když Toro Rosso oznámilo, že letos za něj bude závodit pouze 17letý jezdec, mnohé osobnosti F1 předpovídali, že to nedopadne dobře. Pomalu však začínají svůj názor měnit. Mezi prvními byl Mika Häkkinen, který svůj omyl přiznal před pár dny.

"Byl jsem proti tomu, aby se do F1 dostal někdo, kdo má pouze 17. Rád ale přiznám, že jsem se mýlil. Vidíme, jak moc se věci mění. F1 má úžasné technologie a pilot dostává mnohem více informací, takže může studovat a stát se lepším jezdcem. Všechno je líp zorganizované, v simulátoru může trénovat celý den a za jakýchkoliv podmínek… Neříkám, že je to teď snazší, ale nyní je větší šance přijít a rychle postoupit na vysokou úroveň."