Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Těžká nehoda zřejmě ukončila Hinchcliffeovi sezónu

Těžká nehoda zřejmě ukončila Hinchcliffeovi sezónu

V Indy500 by jej mohla nahradit Katherine Legge.

Kanaďan James Hinchcliffe, vítěz druhého závodu letošní sezóny IndyCar, na 99,9 % zmešká závod 500 mil Indianapolis. Ačkoliv se do něj Hinchcliffe kvalifikoval jako 24., v pondělním tréninku přišel tvrdý náraz do zdi. Podle předběžného šetření INDYCAR a týmu Schmidt Peterson Motorsports se na Hinchcliffeově voze zlomilo zavěšení pravého předního kola, informuje web Racer.com.

Hinchcliffe už nemohl s neovladatelným vozem vůbec nic dělat a následoval tvrdý náraz do zdi. Po něm se pravá zadní část monopostu doslova roztříštila. Vůz se na chvíli naklonil na bok, ale naštěstí se alespoň nepřevrátil.

Po nehodách Castronevese, Mann, Newgardena a Carpentera šlo už o pátou těžkou nehodu při přípravách na letošní ročník závodu 500 mil Indianapolis. Jenže na rozdíl od předešlých karambolů Hinchcliffe sám z vozu nevystoupil.

Záchranný tým jej musel opatrně položit na nosítka a Kanaďan byl sanitkou převezen do nemocnice. Vyšetření ukázalo zatím blíže nespecifikované zranění v horní části levého stehna, které si vyžádalo okamžitou operaci.

Lékaři série IndyCar zatím neprozradili přesný rozsah Hinchcliffeových zranění, ale nejčastěji se hovoří o zlomené stehenní kosti. Jedna z prvních zpráv hovořila také o poranění pánve. S pravděpodobností hraničící s jistotou tak populárního Kanaďana v nedělním závodě neuvidíme. Pokud se potvrdí spekulace o zlomené stehenní kosti, skončila pro osmadvacetiletého Hinchcliffea celá sezóna.

Několik na sobě nezávislých zdrojů Raceru potvrdilo, že tým Schmidt Peterson Motorsports Hinchcliffea v neděli nejspíše nahradí britskou závodnicí Katherine Legge. Ta byla horkou favoritkou už na místo, které nakonec pro závod v Indianapolisu získal u Schmidta Conor Daly. Vysoko byla také na seznamu jezdců zvažovaných týmem Dale Coyne Racing. Legge tak bude po své krajance Pippě Mann a Švýcarce Simoně de Silvestro třetí ženou ve startovním poli 99. ročníku slavného závodu.

Majitel týmu Sam Schmidt sám utrpěl vážné zranění při testech formule Indy car v roce 2000 na okruhu Walt Disney World Speedway, po kterém zůstal částečně ochrnutý a odkázaný na invalidní vozík.