Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Smíšené názory na doplňování paliva

Smíšené názory na doplňování paliva

Týmy a jezdci nejsou jednotní.

Návrat doplňování paliva během zastávek v boxech je jedním z významných návrhů Strategické skupiny F1, na kterých se mocní tohoto sportu shodli na schůzce před Velkou cenou Monaka. Doplňování paliva má dát více prostoru na taktizování, zlepšit show i zrychlit monoposty. Ne každý z padoku F1 ale zprávu o změně plánované pro rok 2017 přijal pozitivně.

Nick Chester, technický ředitel Lotusu: "Závodní strategie to moc neovlivní, protože se tomu všichni předem přizpůsobí. Možná to bude dobré pro jezdce, kteří budou moci s menším množstvím paliva více namáhat pneumatiky. Pro nás by mohlo být výzvou stlačit čas potřebný pro dotankování na úroveň času, který je nyní potřebný k výměně pneumatik. To by mohlo být dost náročné."

Christian Horner, šéf Red Bullu: "Spíš jsem proti tomu než za. Doplňování paliva jsme vyškrtli z jistého důvodu. Tím důvodem bylo, že se nijak nepodílelo na zajímavosti závodů. Vzpomeňte si na léta, kdy se tankovalo během závodů. Prostě se stanovilo, ve kterých kolech vozy přijedu na zastávku, rozhodlo se zda se pojede na delší nebo kratší stinty, a to nadiktovalo celou strategii. Myslím, že bychom si o tom ještě měli promluvit."

Marcus Ericsson: "Líbí se mi to tak, jak je to teď."

Valtteri Bottas: "Nikdy jsem neměl možnost doplnit palivo během závodu. Bylo by fajn vyzkoušet si to."

Jenson Button: "Samozřejmě je zde otázka bezpečnosti, tedy důvod, proč jsme přestali tankovat. Kromě toho to bude stát nemalé peníze, ale z hlediska závodění by bylo úžasné vrátit se do doby, kdy se tankovalo. Dalo vám to šanci zachránit závod i po katastrofě v prvním kole. Nyní je to mnohem těžší."