Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Na jezdce McLarenu se sesypala lavina penalizací

Na jezdce McLarenu se sesypala lavina penalizací

Oba mají na startu přijít o 25 míst.

Na jezdce McLarenu se v Rakousku sesypala přímo lavina penalizací.

Fernando Alonso byl předem připraven na penalizaci odsunu o 20 míst na startu závodu, jako výsledek nepovoleného nasazení tří částí páté pohonné jednotky v této sezoně. Za jakýkoliv první díl se uděluje 10 míst, za každý další už "pouze" 5 míst. K tomu se však přidala porucha převodovky, kterou McLaren způsobil přerušení dnešního třetího tréninku, monopost musel být odtlačen maršály pod červenými vlajkami. Alonsovi již byla do monopostu namontována nová převodovka, za předčasnou výměnu mu však stevardi musí udělit další 5 místní trest.

Jenson Button musel podobně tvrdý trest přetrpět jenom před dvěma týdny v kanadském Montrealu. McLaren a Honda se však přesto rozhodly do jeho vozu nainstalovat hned čtyři nové části pohonné jednotky (motor, MGU-K, MGU-H a turbo), přičemž tedy již využily v pořadí šestou. Součet 10 míst za první součástku šesté jednotky a tří 5 místních penalizací za další tři části znamená ztrátu 25 míst na startu.

Pole F1 však zahrnuje pouze 20 monopostů a je předem jisté, že piloti McLarenu si své 25 místní tresty nebudou moci odpykat celé. V takovém případě se neodpykána část trestu ztráty míst na startu promění na trest odpykatelný v boxové uličce během závodu.

Systém je následující:

1-5 neodpykaných míst - 5 sekund během zastávky v boxech (před výměnou pneumatik)
6-10 neodpykaných míst - 10 sekund během zastávky v boxech (před výměnou pneumatik)
11+ neodpykaných míst - přejezd boxovou uličkou