Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Buttona bolí při pomyšlení na penalizaci

Buttona bolí při pomyšlení na penalizaci

"Poslední" kvalifikaci si přesto užil.

McLarenu se splnilo přání být v monacké kvalifikaci ještě lepší než před dvěma týdny v Barceloně. Oba jeho vozy se probojovaly do finálové části kvalifikace. Avšak přesto to s ním před závodem nevypadá nejlépe. Stoffel Vandoorne špatně odhadl náročný přejezd šikany, když už měl postup do Q3 téměř jistý. Díky vyvěšení žlutých vlajek opravdu postoupil mezi deset nejlepších, ale zdemolovaný vůz mu znemožnil pokračovat v boji o nejlepší místa na startu a k 10. místu se mu přičítají další tři jako trest za kolizi s Felipem Massou v Barceloně. Jenson Button by se mohl těšit z devátého místa, kdyby ho penalizace neodsunula až na samý chvost startovního pole.

Honda v sobotu ráno oznámila, že Buttonův vůz po čtvrtku potřeboval výměnu MGU-H a turba. A jelikož Button si půjčil vůz Fernanda Alonsa a jsou to už pátá MGU-H a páté turbo nainstalované do tohoto vozu, jezdec se startovním číslem 22 byl odsunut o patnáct míst na startu závodu v ulicích Monte Carla, kde se předjíždí velmi, velmi těžko.

"Nezáleží na tom, kolik závodů už máte za sebou, tohle vždy bolí. Oznámili mi to včera. Přitom jsem se na kvalifikaci tak těšil, protože čtvrtek byl velmi dobrý. Oba jsme dostali penalizace, Stoffel bude startovat z dvanáctého místa, protože se předtím posune na mé místo, zatímco já budu poslední. Mohli jsme startovat na bodovaných místech. Velká škoda,” řekl mistr světa z roku 2009.

Button naznačil, že je již pevně rozhodnut nevrátit se do F1, když dnešní kvalifikaci nazval poslední. "Být devátý nejrychlejší je skvělé. Celý víkend si užívám. Je to moje poslední kvalifikace a nejspíš i moje nejzábavnější. F1 mi nechyběla, bylo to dobrých šest měsíců, ale pak jsem sedl za volant a miluji to. Bylo mi řečeno, abych se bavil a já jsem si to opravdu užil. Nejen jízdu, ale i celou atmosféru F1."