Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Button dostal trest

Button dostal trest

Na startu nejbližšího závodu má přijít o tři místa...

"Nachčiji ti do sedačky," oznámil Jenson Button Fernandu Alonsovi, připravujícímu se na závod v Indianapolisu. Nemyslel to vážně... snad. Avšak nejlépe se směje ten, kdo se směje poslední a Button už mnoho důvodů k úsměvu neměl. Poslední pozice mu umožnila zariskovat a hned na začátku závodu absolvovat povinnou výměnu pneumatik. To ho mohlo v polovině závodu dostat před mnoho soupeřů, jenže to by se nesměl stejné strategie chopit mnohem pomalejší Pascal Wehrlein. Button za jeho vozem jezdil až do 60. kola, ale pak pohár trpělivosti přetekl a zkušený Brit se vrhl do podivného manévru v zatáčce Portier. Během něj otočil vůz Pascala Wehrleina na bok, přičemž pilotova hlava zůstala velmi blízko bariéry. Jezdec McLarenu musel svůj poškozený vůz opustit pouze o pár stovek metrů dál.

Button si poslední závod kariéry jistě představoval jinak. Z kolize viní špatný výhled ze současných vozů: "Dostal jsem se vedle něj, tedy alespoň z mé perspektivy to vypadalo, že jsem vedle jeho vozu, ale pak jsem se podíval na něj a bylo mi to jasné. Pomyslel jsem si: On mě vůbec nevidí. Z těchto vozů je tak těžké vidět, co se děje za vámi. Tento víkend jsem o tom řekl týmu i FIA. Pokusil jsem se stáhnout, ale už bylo pozdě, došlo ke kontaktu. Ještě nikdy jsem neviděl monopost ležící na boku. Nevím, jestli je to pneumatikami nebo to byla jen nešťastná náhoda. Byl to strašný pohled."

Vzhledem k tomu, že Button o tomto víkendu mluví jako o své rozlučce s F1, je jeho trest udělený stevardy VC Monaka trošku úsměvný. Na startu svého dalšího závodu v této sezoně klesne o tři pozice níže...



Zatímco Buttonova kariéra jezdce F1 skončila, ta Vandoornova nezačíná nejlépe. Dnes měl velkou šanci získat McLarenu první bod v této sezoně. Jenže to by v závěru závodu nesměl na trať vyjet safety car, který mu za záda dostal Sergia Péreze na lepších pneumatikách. Kratičký souboj Vandoorne ukončil nárazem do stěny z pneumatik v Sainte Devote.

"Před koncem závodu jsem věděl, že po restartu to budu mít těžké. Superměkké pneumatiky se zahřívaly velmi těžko a věděli jsme, že za sebou Sergia (Péreze) a Felipeho (Massu) nejspíš neudržíme, protože oni před safety carem zajeli pro ultraměkké. My jsme byli na bodech, takže jsme o výměně pneumatik neuvažovali. Zahřívat brzdy a pneumatiky bylo opravdu těžké a potom jsem neměl kudy projet první zatáčku."