Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jean Todt chce zavést maximální cenu motorů

Jean Todt chce zavést maximální cenu motorů

Ecclestonovy smlouvy ale měnit nemůže, všichni je podepsali.

Jean Todt se pokusí prosadit strop pro cenu, kterou si mohou automobilky účtovat za své pohonné jednotky. Je to něco, na co se před rokem 2014 nemyslelo, a co dělá středně velkým a malým týmům velké starosti.

"Souhlasím, že jsou příliš drahé," řekl Todt před novináři v Paříži. "Musím převzít zodpovědnost za to, že jsme nezajistili maximální cenu pro zákazníky. Je to jedna z věcí, kterými se budeme zabývat. Lepší pozdě než nikdy. Jsem ale realista, takže nejprve si zjistím, zda se to dá udělat a pak se o to pokusím.

Formule 1 má bolest hlavy, takže na něj hledáme účinný recept. Když mi někdo řekne, že správným receptem by bylo zbavit se těchto motorů, nebudu s ním souhlasit. Souhlasím, že jsou příliš drahé, ale třeba to vyřešit, protože je dobré mít tyto motory."

Menší týmy by také chtěly změnit způsob rozdělování společných příjmů sportu. To je však věcí dvoustranných smluv mezi nimi a Berniem Ecclestonem a FIA s tím nic nenadělá. Navíc, samy je podepsaly.

"Nejsem do toho nijak zapojen a je to tak dobře. FIA se do tohoto nemíchá. Rád přijmu odpovědnost za věci, o které se mám starat jako prezident FIA. Ale všichni akceptovali podmínky a byli spokojeni, nebo možná nebyli, ale podepsali to. A teď říkají, že nejsou spokojeni."

Další výtku prezident FIA nasměroval na lidi, kteří nevědí prohrávat a když se jim nedaří, je to chyba pravidel. Sami přitom s reálnými návrhy na zlepšení nepřicházejí.

"Jsou tu dvě nebo tři osoby, z nichž nemám velkou radost, ale nebudu je jmenovat. Už jsem jim řekl: "Lidi, četl jsem vaše rozhovory, tak proč jste teď ticho?" Každý má možnost promluvit a bylo by lepší, kdyby mluvili na našich schůzkách. Pokud mají řešení nebo návrhy, mohou s nimi přijít a my se je můžeme pokusit realizovat. To se ale neděje."