Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren má na startu ztratit 55 míst

McLaren má na startu ztratit 55 míst

A to má za sebou ještě jenom pátek.

Vozy McLarenu mají po dnešku dostat penalizaci ztráty 55 míst na startu Velké ceny Belgie. Vysoké číslo je zapříčiněno výměnami pohonných jednotek Honda a už bylo oficiálně potvrzeno FIA.

Honda pro závod připravila novou verzi pohonné jednotky, takže Jenson Button i Fernando Alonso v trénincích použili nový spalovací motor, MGU-H i MGU-K a druhý jmenovaný má kromě toho i novou řídící elektroniku. Pro Buttona to znamená trest ztráty 25 míst a Alonso má přijít až o 30 míst.

Jezdci mohou během sezóny využít čtyři pohonné jednotky, Honda jako nový dodavatel dostala výjimku a mohla jich využít pět. Čísla jsou však již v polovině sezony hrozivá, oba jezdci využívají již sedmý motor a v Buttonově voze bychom našli osmé turbo i osmé MGU-H (motorgenerátor obnovy tepelné energie).

Je tedy téměř jisté, že vozy druhého nejstaršího týmu Formule 1 uvidíme v neděli startovat z poslední řady. Jelikož v F1 jezdí pouze 10 týmů a každý má pouze 2 vozy, McLaren si nebude moct odpykat celý trest. Loni by to znamenalo přenést si zbytek trestu do dalšího závodu, letos se neodpykaná část trestu měnila na časový postih v závodě. Naštěstí pro McLaren se pravidla během sezóny změnila a zbytek trestu mu bude odpuštěn.

Honda nasadila vylepšené pohonné jednotky v naději, že budou alespoň o 3 % výkonnější než předchozí verze. Výsledky tréninků však zatím žádné zásadní zlepšení nenaznačily.