Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Grosjean: Jakoby jsem vyhrál

Grosjean: Jakoby jsem vyhrál

Těžko zkoušený tým má pořádný důvod k oslavě.

Romain Grosjean se z pódiového třetího místa radoval jako z vítězství. Francouz už na pódium vystoupil vícekrát během sezón 2012 a 2013. Rok 2014 ale byl velkým zklamáním a letos se Lotus opět dostal do těžké finanční situace a velký úspěch je o to sladší.

"Pro nás to byl neuvěřitelný víkend, měli jsme úžasnou kvalifikaci, pak jsme dostali penalizaci a přišli o pět míst na startu a dnes jsme měli velmi dobrý závod," řekl rozradostněný Grosjean. "Nemůžu uvěřit, že jsme na pódiu. Chlapci museli pořádně makat, aby nám dali takto dobrý vůz a mohli jsme dnes zde být. Je to jistým způsobem výjimečné. Pro nás je to jako kdybychom vyhráli."

Třetí místo, to je i 15 bodů do Poháru konstruktérů a Lotus se nečekaně ocitl na pátém místě s jednobodovým náskokem před Force Indií. Grosjean je v šampionátu jezdců devátý, před ním jsou pouze jezdci Mercedesu, Ferrari, Williamsu a Red Bullu.

Grosjean se na třetí místo dostal už v 20. kole, ale po vyhlášení virtuálního safety caru zajel k mechanikům pro nové pneumatiky a klesl za Sebastiana Vettela, který se pokoušel uspět s jednozastávkovou strategií. Explozi jeho pravé zadní pneumatiky viděl zblízka.

"Byl jsem velmi blízko za Sebem, když se mu to stalo a bylo to děsivé. My jsme dnes udělali vše, co bylo v našich silách. Kdybychom startovali ze čtvrtého místa, jistě by byl závod mnohem jednodušší. Takto jsem se ale alespoň zabavil předjížděním v páté zatáčce. Snažil jsem se ze všech sil. Pravděpodobně to byl jeden z mých nejlepších závodů."

Francouzský pilot později dodal, že předjet Vettela při jeho rychlosti by jistě nebylo jednoduché, i když ne nemožné.