Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Renault prý do týdne oznámí dohodu s Lotusem

Renault prý do týdne oznámí dohodu s Lotusem

Minoritní podíl přebere Alain Prost.

Autosport zjistil, že Renault a Genii se již dohodly a francouzská automobilka už příští týden přebere většinový podíl v týmu Lotus F1. Pokud jsou jeho informace pravdivé, Enstone se po půl desetiletí odloučení opět stane továrním týmem Renaultu.

Podle jeho zdrojů Renault odkoupí 65% podíl v týmu, a aby ušetřil peníze na investice do týmu a vývoj svých motorů, bude jeho platba Genii rozdělena na 10 ročních splátek po 7.5 mil. britských liber. Nynější šéf týmu a spoluvlastník Genii, Gérard Lopez, bude mít 25 procent a o 10 procent má mít zájem Alain Prost. Lopez a Prost by mohli být klíčovými osobnostmi týmu, čímž by Renault napodobil model Mercedesu, který se o vlastnictví svého týmu dělí s Toto Wolffem.

Genii už do týmu neinvestuje a nechává ho zápasit s finančními problémy, ale v předchozích letech masivně investovala do jeho zázemí. Vybavení pro práci s CFD i simulátor jsou pouze dva roky staré a aerodynamický tunel schopný pracovat se 60% modely vozů F1 je v provozu tři roky.

Vijay Mallya tento týden prozradil, že Prost kontaktoval taky jeho a automobilka by mohla mít zájem o většinový podíl ve Force India. Tento tým si ale v posledních letech nemohl dovolit tak velké investice do vybavení a letos už ani nepoužívá vlastní větrný tunel, místo toho se aerodynamické oddělení přestěhovalo do německého Kolína nad Rýnem, kde si pronajímá tunel Toyoty. Šéf týmu Toro Rosso novinářům přiznal, že Renault si byl obhlédnout i jeho továrnu v italské Faenze, ale pak už se neozval. Ani tenhle tým nemá větrný tunel ve svém areálu, využívá tunel v anglickém Bicesteru.

I po oficiálním oznámení tohoto kroku může zůstat pár nezodpovězených otázek. Lotus jen před rokem podepsal víceletý kontrakt s Mercedesem a příští rok ještě bude platit i smlouva Renaultu s Red Bullem o "prémiovém" partnerství.