Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA by měla začít používat selský rozum

FIA by měla začít používat selský rozum

Rozzlobený Alonso zkritizoval stevardy i Formuli 1

Fernando Alonso může být rád, že má frustrující sezónu 2015 už za sebou, ale po posledním závodě si ještě neodpustil kritiku závodních stevardů, FIA i celé F1.

Po závodě byl přesvědčen, že mu Felipe Nasr pokazil závod tím, že do něj vrazil. Menší kolize poslala Španělův monopost vstříc vozu Pastora Maldonada, což Venezuelana vyřadilo ze závodu a jezdec McLarenu musel pomalým tempem zamířit k mechanikům a ztratil kontakt se zbytkem pole. Až do konce závodu se tak věnoval spíše testu výdrže svého vozu a motoru než skutečnému závodění.

Záznam startu ukazuje, že Nasr se ocitl mezi Alonsem a Sebastianem Vettelem:

Alonso byl nakonec potrestán průjezdem boxovou uličkou a dvěma trestnými body, na co zareagoval výzvou, aby se začal používat "selský rozum".

"Vidíme poloprázdné tribuny tohoto okruhu i většiny ostatních a za zády máme šampionáty, které nás pomalu předhánějí. Šampionáty jako WEC, MotoGP… A se snažíme zvýšit hlučnost vozů… Myslím, že bychom měli začít používat více selského rozumu," řekl Alonso.

"Dostat průjezd boxy poté, co do vás vrazil jiný vůz, to je dost divné. Unikátní, řekl bych. F1 by měla řešit hlučnost vozů a další věci, kvůli kterým nám ubývají diváci. Taková sezóna… Měli by se vzpamatovat a začít něco dělat, protože tohle se stává jenom nám, ještě jsem nic takového neviděl ve WEC, MotoGP ani jiných disciplínách zábavnějších než my. Potřebujeme velkou změnu a více konzistence při udělování trestů. Trochu zdravého rozumu a spravedlnosti."

Alonso doufá, že dojezdem do cíle alespoň pomohl McLarenu, jinak by jeho účast v závodě neměla žádný smysl.

"Jednou máme dobrý start a někdo do nás vrazí zezadu a zničí nám závod. Alespoň že je sezóna už za námi. Celou dobu jsem měl před sebou prázdnou trať. Byla to testovací jízda. Celý čas říkáme, že naše závody jsou vlastně testy a dnes to byla dokonalá testovací jízda bez jediného souboje. Jel jsem si svůj vlastní závod, tak snad alespoň máme cenná data."