Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso: Bolestivá sezóna 2015 byla nevyhnutelná

Alonso: Bolestivá sezóna 2015 byla nevyhnutelná

Příští rok by se měl McLaren vrátit na stupně vítězů.

Když Fernando Alonso v prosinci 2014 oznámil přestup do McLarenu, nového továrního týmu Hondy, jen málokdo věřil, že hned v další sezoně bude opět bojovat o titul mistra světa. Ale asi nikdo nečekal, že Španěl za celý rok jen dvakrát dokončí závod na bodované pozici.

O svém zklamaní, ale i motivaci a odolnosti vůči krátkodobě špatným výsledkům už dvojnásobný mistr světa mluvil s novináři vícekrát a nyní celou sezónu nazývá restartem, který musel přijít po letech neúspěšných bojů o titul.

"Byl to těžký rok," přiznal Alonso. "Měli jsme mnoho problémů, trápila nás rychlost i nespolehlivost vozu, takže to samozřejmě byla těžká sezóna. Ale pro mě osobně to byl nevyhnutelný krok, který jsem musel udělat kvůli své kariéře. Získal jsem dva tituly mistra světa a pak přišlo 5 let, když jsem mohl bojovat o další titul, ale vždy z toho bylo pouze druhé místo.

Už jsem potřeboval novou motivaci. Nový projekt, kterému bych opravdu věřil. Je to jediná cesta, jak znovu vybojovat titul a během jedné náročné sezony jsem se hodně naučil. Užívám si práci s McLarenem a Hondou, japonskou disciplínu i kulturu tohoto týmu."

 

Alonso tedy předpokládá, že Ferrari bude nadále přešlapovat na místě, zatímco McLaren má namířeno do jednoho ringu s Mercedesem. Španěl si ale vůbec není jistý, jestli by to mohlo být už příští rok. Nakonec by úspěchem mohlo být i pár pódiových umístění.

 

"Podle mě je teď naším hlavním cílem dostat se zpátky tam, kam tento tým patří a bojovat o nejlepší místa. Nevím, jestli z toho bude boj o titul mistra světa, nebo boj o vítězství, nebo pouze boj o místo na pódiích. Formule 1 je velmi komplexní a před námi je velká zimní výzva. Vidím pokrok, který jsme dokázali udělat během posledních pár měsíců sezóny a logicky bychom měli pokračovat a příští rok mít mnohem lepší sezónu jako byla tato."