Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Arrivabene spokojený s první sezónou

Arrivabene spokojený s první sezónou

Tři vítězství na začátek stačí.

Minulý rok to s Ferrari nevypadalo vůbec dobře. Začala éra hybridních turbomotorů, na které se všechny týmy a automobilky dlouho připravovaly a Ferrari zjistilo, že Mercedes je o několik koňských délek vpředu. Po ubohém výkonu na rovinkách bahrajnského okruhu se Stefano Domenicali vystěhoval z kanceláře šéfa týmu. Jeho nástupce, Marco Mattiacci, se v ní však ohřál jen pár měsíců a po odchodu Lucy di Montezemola se Sergio Marchionne rozhodl, že do čela Scuderie patří bývalý manažer Marlbora, Maurizio Arrivabene.

Zemětřesením prošly i téměř všechny manažerské posty, odešli známá jména technického týmu, pravomoci i odpovědnost byly přesměrovány na technického ředitele Jamese Allisona a z týmu odešla i osvědčená jezdecká hvězda Fernando Alonso, aby ji nahradila hvězda nová, mladý čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel, který do Maranella přicestoval po otřesné sezóně 2014.

Na začátku roku a před prvními zimními testy proto Arrivabene nemohl o sezoně 2015 mluvit jinak jako o přechodné. Nejoptimističtějším cílem byla dvě vítězství, možná někdy těsně před koncem sezóny. Namísto toho bylo Ferrari celý rok nejvážnějším konkurentem Mercedesu, Sebastian Vettel vyhrál v Malajsii, Maďarsku i v Singapuru a tým se pevně zabarikádoval na druhém místě Poháru konstruktérů.

"Když nevyhrajete mistrovství, těžko můžete mluvit o splněné misi. Ale na začátku roku jsme si stanovili vysoký cíl a myslím, že jsme se projevili jako výborní horolezci. Jsem více než spokojený s tím, kam jsme to letos dotáhli. Celý tým si za své úsilí zaslouží velké poděkování," řekl Arrivabene.

"Už od prvního testu jsme měli z vozu dobrý pocit, ale byla před námi opravdu vysoká hora. Přijali jsme tuto výzvu, my všichni tady, jezdci i lidé pracující v Maranellu a začali jsme výstup. Na vrcholu jsme pak zjistili, že někdo tam už byl před námi, ale obecně nyní můžeme být spokojeni, je to OK."