Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Stepney očekává, že sezóna 2005 bude těžší

Stepney očekává, že sezóna 2005 bude těžší

Bridgestone bude v nevýhodě.

Nadcházející sezóna by se mohla stát podle Nigela Stepneyho pro Michaela Schumachera největší výzvou jeho éry.
 
"Změny, ke kterým dojde jsou větší, než s čím jsme se doposud setkali, alespoň od sezóny 1994-95," uvedl Stepney pro Autosport.
 
"Jsme jediným velkým týmem na pneumatikách Bridgestone a všichni naši soupeři jsou u Michelinu. Je jisté, že to pro ně bude výhoda," dodal Angličan.
 
"Bude to pro nás doposud největší výzva."
 
Ferrari patří šest posledních titulů v hodnocení Mistrovství světa konstruktérů. Sedminásobný Mistr světa Michael Schumacher je již pět let v řadě pokaždé na konci roku tím, kdo tahá za nejdelší provaz.
 
Minulý rok zvítězila stáj z Maranella v patnácti z osmácti Grand Prix. Michael Schumacher získal v interním "souboji" jezdců Ferrari třináct vítězství z patnácti. Dokázal se tak vrátit ve velkém stylu, poté co byl na konci sezóny 2003 mnohými odepisován.
 
Pro rok 2005 dochází k výrazným změnám nařízení. Cílem je zpomalit vozy a zvýšit bezpečnost formule 1.
 
Mezi novinky patří například omezení každého jezdce na pouhé dvě sady pneumatik během celého závodního víkendu. Motory musí nově vydržet dva závody, namísto jednoho jako tomu bylo letos. Výrazné změny postihnou i aerodynamiku monopostů.
 
Změny týkající se pneumatik se projeví nutností vyvinout nové směsi, které vydrží okolo 350 kilometrů v porovnání se současnými 100 kilometry.
 
Technický manažer Bridgestone Hisao Suganuma prohlásil, že možnost testovat delší pobyty na trati pouze s Ferrari znamená nevýhodu.
 
"Náš soupeř (Michelin) bude mít sedm konkurenceschopných týmů, které budou pracovat na různých směsích a konstrukcích. Díky tomu získají mnohem větší databázi údajů, se kterými budou moci pracovat," uvedl Japonec.