Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Ricciardo zuřil, opět ho připravili o vítězství

Ricciardo zuřil, opět ho připravili o vítězství

U Red Bullu selhal lidský faktor.

Žádný australský úsměv na pódiu pro tři nejlepší jezdce Velké ceny Monaka, žádní mechanici s červeným býkem na kombinézách osprchováni šampaňským a Ricciardova tvář jakoby zrovna měl v ústech ne jednu, ale nejméně tři hořké pilulky. To vše kvůli velké chybě, která Australana pravděpodobně připravila o vítězství.

Daniel Ricciardo vyhrál včerejší kvalifikaci a bez problémů si udržel vedení i v prvním stintu. Pak přišlo rozhodnutí stratégů Red Bullu, přezout jezdce vedoucího monacký závod na přechodní pneumatiky dříve, než přezuje jeho soupeř. Ricciardo se takto dostal za Lewise Hamiltona, který zůstal na trati na pneumatikách s modrým pruhem a klidně držel Ricciarda za sebou. Trať však rychle osychala, a zatímco přechodné pneumatiky takové podmínky nezvládají nejlíp, Hamiltonovy staré pneumatiky určené na velmi mokrou trať přímo trpěly a Mercedes ho zavolal do boxů, ale dal mu rovnou slicky, čímž ušetřil jednu zastávku v boxech. Na studených pneumatikách a částečně mokré trati ztratil Hamilton hodně času a Red Bullu by tak stačila i velmi líná zastávka v následujícím kole a jeho jezdec by se vrátil na čelo závodu. Jenže když Ricciardo přijel, jeho slicky ještě ležely v garáži. Navzdory ztraceným sekundám se pak Ricciardo zařadil těsně za Hamiltona, kde zůstal až do konce závodu.

"Nechte si to! Nemůžete říct nic, co by mi nějak pomohlo, tak jen buďte zticha!" zlobil se během závodu Ricciardo do vysílačky po neúspěšných útocíh na tvrdě bránícího Hamiltona.

Vůz na zvedácích a mechaniky s prázdnýma rukama z času na čas vídáme, když se jezdec objeví v boxech, aniž by se předem pořádně domluvil se svým závodním inženýrem. Ricciarda však na zastávku zavolal tým.

"Nechci o tom mluvit. Pohledem diváka to asi byla zábava, ale tento závod neměl být tak vzrušující. Po dvou týdnech jsem opět v háji," řekl Ricciardo po (ne)oslavě na pódiu, narážejíc na to, jak ho Red Bull stáhl z prvního místa Velké ceny Španělska.

"Zavolali mě na výměnu, nebyl jsem to já, kdo s tím přišel. Měli být připraveni. Bolí mě to, víc k tomu nemám co říct. Měli jsme rychlost, na mokré trati jsme získali náskok, pak zastavili kvůli přechodným pneumatikám a dostali se za Lewise, přestože jsme to nepotřebovali. Přitom vím, že jsem byl celou dobu nejrychlejší.

Helmut Marko pouze potvrdil, že Red Bull Mercedesu daroval vítězství.

"Mercedes to od nás dostal jako dar. Naneštěstí došlo k velkému nedorozumění, chybě v komunikaci. Podíváme se na to a budeme hledat příčiny, ale na vině je lidský faktor. Když s tím skončíme, budeme vám moci říct více. Je mi to velmi líto. Jediné, co pro něj teď můžeme udělat, je omluvit se mu."