Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Button nečekal třetí část kvalifikace, má třetí místo

Button nečekal třetí část kvalifikace, má třetí místo

Alonsovi kvalifikaci pokazila školácká chyba.

Jenson Button byl po kvalifikaci právem nadšený. Nečekal ani postup mezi deset nejrychlejších, ale s pomocí deště, zkušeností, talentu a chyb ostatních pilotů zvládl vybojovat páté místo. Už to by bylo pro celé uskupení McLaren-Honda krásné překvapení, ale po penalizaci Sebastiana Vettela a Nica Rosberga se posunul na třetí místo.

"Už v Q2 jsem si myslel, že končím," prozradil Button. "Před třetí zatáčkou jsem zablokoval kola. Mrholilo v první a druhé zatáčce, ale déšť mi ovlivnil až třetí. Byl jsem široký a už jsem se vzdával. Ale postoupili jsme do Q3, na mokrých (přechodných) pneumatikách jsme byli rychlí a ani na suchých to nebylo špatné. Bude skvělé startovat z třetího místa, určitě si to užiju. Úžasné. Měl jsem i trochu štěstí, ale těším se. Letos asi nebudu mít mnoho takových příležitostí. Jsem šťastný jako blecha.

Miluji takové podmínky, nemohli bychom to mít v každém závodě? Je to mega, velmi zábavná kvalifikace. Vše jsem ušetřil pro poslední kolo, dost jsem riskoval a naštěstí mě nezastavila žádná žlutá vlajka. Vyšlo to. Jsou podmínky, ve kterých nemůžu dostat z vozu maximum, kvůli mému stylu jízdy, ale někde můžu. V zatáčkách se řídím pocitem přilnavosti více než naučenými věcmi."
 
Fernando Alonso byl naopak zklamaný, obsadil až 14. místo, a to mu ještě pomohlo vypadnutí Carlose Sainze i Sergia Péreze.

"Podle předpovědi měl přijít déšť, takže jsme se do Q2 spěchali a chtěli jsme hned použít mé poslední nové pneumatiky. Jenže můj vůz z nějakého důvodu nové pneumatiky nedostal, byly to gumy z Q1. Jen kvůli tomu jsem zkusil jedno kolo, pak jsem přezul na nové, ale zastavila mě žlutá vlajka. Největší chybou bylo nepoužít nové pneumatiky, jak to udělali ostatní. Když se sundaly zahřívací dečky, byly tam použité pneumatiky. Byli jsme překvapeni, ale už se s tím nedalo nic dělat. Je to frustrující. Nejsme moc rychlí, nejsme v dobré pozici. Když k tomu přidáme i takové školácké chyby, je to frustrující."