Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton vyhrál po kolizi v posledním kole závodu

Hamilton vyhrál po kolizi v posledním kole závodu

Velká cena Rakouska - závod

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Rakouska! Bývalý A1-Ring je od roku 2011 známý pod novým jménem Red Bull Ring. Přejmenoval ho jeho zachránce, rakouský výrobce energetických nápojů, který ho odkoupil v již částečně zdemolovaném stavu, investoval do renovace, v roce 2011 slavnostně přivítal DTM a F2 a od roku 2014 hostí i závod F1. V letech 2014 i 2015 vyhrál Nico Rosberg, kterého ale dnes vidíme až na šestém místě a při pohledu na promíchaný startovní rošt můžeme doufat ve velmi zajímavý závod.

Na pole position stojí vůz Lewise Hamiltona, což není velké překvapení, ale k tomuto výsledku mu pomohly ultra-měkké pneumatiky (označené fialovým pruhem), zatímco jeho soupeři z Ferrari a Red Bullu mají super-měkké (červené) pneumatiky a svou první zastávku u mechaniků nejspíš absolvují později než on. Po Hamiltonově boku překvapí vůz Force India patřící Nicu Hülkenbergovi a třetí pozice patří Jensonu Buttonovi z McLarenu. Ze čtvrtého místa odstartuje Kimi Räikkönen, z pátého Daniel Ricciardo a Nico Rosberg je šestý kvůli trestu za nedovolenou výměnu převodovky. Tu zničila havárie, kterou odstartovalo zlomení závěsu levého zadního kola na nových nelítostných obrubnících. Na mnoha místech je za běžnými obrubníky pruh červených obrubníků s výstupky způsobujícími velké vibrace kol i zavěšení. Poslední vrstvu tvoří vysoké žluté obrubníky, kterým se jezdci musí za každou cenu vyhýbat.

Čtvrtý startovní řada patří Valtterimu Bottasovi a Maxu Verstappenovi, v páté je Sebastian Vettel, taky potrestaný za výměnu převodovky. Vedle něj je prázdné místo, protože Felipe Massa bude startovat z boxové uličky, Williams mu z bezpečnostních důvodů vyměnil přední přítlačné křídlo. Na jedenáctém místě vidíme vůz Haas Estebana Gutiérreze a na dvanáctém další velké překvapení včerejší kvalifikace, Pascala Wehrleina z týmu Manor. Daniil Kvjat musí po kvalifikační havárii způsobené neopatrnou jízdou přes obrubníky použít náhradní šasi a do závodu odstartuje z boxové uličky. V Spielbergu je mnohem chladněji než během včerejší kvalifikace, vzduch má krátce před startem závodu 15°C, trať 25°C.

Všichni jezdci absolvovali zahřívací kolo.

Pascal Wehrlein udělal chybu, když se na startu zařadil na Massovo prázdné místo. Musel použít zpátečku. Hamiltonovi se tentokrát podařil dobrý start a udržel si první místo, Hülkenberg se propadl na čtvrté místo. Druhý tedy Button, třetí Räikkönen. Rosberg si po startu pouze udržel šesté místo, ale ještě před koncem prvního kola se dostal před Ricciarda. Za šestým Ricciardem se seřadili Verstappen, Vettel, Bottas a Sainz. Start se obešel bez větší kolize.

Daniil Kvjat svůj vůz zaparkoval v bezpečnostní zóně, evidentně selhala technika. Räikkönen, Ricciardo, Verstappen, Vettel, Sainz a Alonso jeli na červených pneumatikách, ostatní na fialových. V šestém kole se Hülkenberg na konci rovinky nedokázal ubránit Rosbergovi a po neideálním průjezdu zatáčky vedle Mercedesu se před něj dostal i Verstappen. Vettel si v dalším kole poradil s Hülkenbergem i Ricciardem. Po pár kolech na fialových pneumatikách se Button dostal do problémů a začal se propadat pořadím. Rosberg se tedy snadno dostal na třetí místo a v boxech se objevili první jezdci, aby fialové pneumatiky vyměnili za červené.

Rosberg překvapil zastávkou v 10. kole, ze které se vrátil s měkkými pneumatikami se žlutým pruhem. Stejnému typu dali přednost i jezdci McLarenu a Bottas. Gutiérrez se nebál nečekaně zaútočit na Massu jedoucího na starších pneumatikách. V Monaku mu tato taktika vyšla, ale v Rakousku se předjíždí mnohem snadněji. Když se před něj dostal i Nasr, odbočil do boxové uličky, kde bylo již pár kol velmi rušno, ale Hamilton na čele závodu pokračoval v jízdě na fialové sadě.

Rosberg si na nových pneumatikách udělal ze soupeřů slalomové branky a v 14. kole už byl na sedmém místě, tedy první z přezutých jezdců. Ricciardo jel do boxů v 15. kole, dříve než Hamilton na fialových, a to měl Hamilton 3.5 sekundový náskok před Räikkönenem. Australan se vrátil na žlutých pneumatikách za Rosberga. O kolo později se mezi ně dostal Verstappen, také na žlutých. Na trať dopadlo pár dešťových kapek. 

Hamilton nečekaně natahoval svůj první stint, přestože Räikkönen s Vettelem se mu začali pomalu přibližovat a čtvrtý Rosberg byl už na nových pneumatikách o sekundu na kolo rychlejší. Pátý jezdil Verstappen, za ním Ricciardo, nepřezutý Grosjean a přezutí Button, Nasr a Bottas. Úřadující mistr světa jel na výměnu v 21. kole a mechanikovi při levém zadním kole nepoděkuje za zdržení. Zařadil se mezi Rosberga a Verstappena. Räikkönen se o kolo později zařadil až za Ricciarda, na čele závodu zůstal Vettel. Hülkenberg jel už v 24. kole na druhou výměnu, taky on vyměnil červenou sadu za žlutou.

Ferrari to s Vettelovou taktikou zřejmě přehnalo. Jeho pravá přední pneumatika dosloužila na hlavní rovince, explodovala a svého majitele vyřadila ze závodu. Kromě toho způsobila výjezd safety caru, protože na rovince zůstalo množství malých ostrých úlomků hrozících způsobit další defekty pneumatik. V boxech se objevilo několik jezdců včetně Buttona, Alonsa, Grosjeana a Péreze. Čelo závodu zůstalo na trati. Sběr úlomků se urychlil tím, že safety car vedl monoposty přes boxovou uličku.

Pořadí za bezpečnostním vozem: 1. Rosberg, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Räikkönen, Bottas, Nasr, Button, Grosjean, 10. Magnussen, Massa, Palmer. Závod byl restartován na začátku 32. z 71 kol. Zatímco vpředu zůstalo pořadí beze změny, za bodovanými pozicemi se začaly vpřed tlačit jezdci na nových pneumatikách. Ve výhodě byli Pérez, Alonso a Hülkenberg, na bodovaných pozicích Button a Grosjean. Všichni na žlutých pneumatikách, pouze Gutiérrez a Haryanto na červených. Hülkenberg a Grosjean během zastávek spěchali až příliš a dostali pětisekundové tresty.

"Maximální útok, maximální útok!" vyzýval Buttonův inženýr svého jezdce k předjetí Nasra. Brit uposlechl a dostal se na sedmé místo a za Bottase. Massa i na starších pneumatikách sváděl souboj s Pérezem. Dvojice jezdců Mercedesu neměla konkurenci. Hamilton si na druhém místě a novějších pneumatikách udržoval dvousekundový odstup od vedoucího Rosberga. Diváky bavili jezdci předjíždějící Nasra, až dokud to Brazilec nevzdal a neodbočil pro nové pneumatiky. 


50. kolo, třetina závodu a vpředu se moc nezměnilo: 1. Rosberg, Hamilton, Verstappen, Ricciardo, Räikkönen, Button, Grosjean, Massa, Pérez, 10. Sainz. Jediný souboj se rýsoval mezi Buttonem a Bottasem, ale Fin zajel pro novou sadu žlutých pneumatik. V boxech byl i Hülkenberg stěžující si na vibrace. Z jeho výborné startovní pozice nic nezbylo, vrátil se na 17. místo na fialových pneumatikách.

Závod ale ještě nekončil. Hamilton po 54 kolech zastavil u svých mechaniků a vzal si další sadu žlutých pneumatik. Vrátil se těsně před čtvrtého Ricciarda, který už měl za zadním křídlem Räikkönena. Rosberg zastavil o kolo později a na nových červených pneumatikách se vrátil sekundu před Hamiltona. Na prvním místě se ocitl Verstappen. V 58. kole se Ricciardo na již dost opotřebovaných pneumatikách dopustil chyby v druhé zatáčce a Räikkönen toho okamžitě využil na následující rovince.

11 kol do konce závodu a dvojice Rosberg - Hamilton dohonila mnohem pomalejšího Verstappena. Holanďanovi opět nechyběla bojovnost, ale převaha vozu W07 a nových červených pneumatik byla příliš velká a Rosberg se protlačil vpřed. S Hamiltonem to ale byl jiný příběh, Brit se zasekl za zadním křídlem Red Bullu a než našel cestu vpřed, měl Rosberg již 1.6 sekundový náskok.

Čtvrtého Verstappena se snažil dohnat i Räikkönen a do vysílačky si zuřivě stěžoval na jezdce nerespektující žluté vlajky. Button začal s obranou pátého místa před Ricciardem. Massa, Alonso i Hülkenberg odstoupili ze závodu. Ricciardo zkusil před třetí zatáčkou později zatlačit na brzdový pedál, dostal se před Buttona a otázkou již bylo pouze, zda dokáže projet zatáčku. Dokázal to a jeho soupeř klesl na šesté místo.

Hamiltonovi se podařilo smazat ztrátu nabranou za Verstappenem a v posledních kolech co nejtěsněji pronásledoval Rosberga, pro kterého již začaly být červené pneumatiky nevýhodou. Katastrofa pro Rosberga, Hamilton vyhrál závod! Dvojice kolidovala v posledním kole a Rosberg si ze souboje odnesl odlomené přední křídlo zaklíněné pod monopostem. Z prvního místa v posledním kole klesl na čtvrté. Lewis Hamilton navzdory výjezdu mimo trať vyhrál Velkou cenu Rakouska! Pérez skončil závod v štěrkovém kačírku. Druhé místo patří Maxu Verstappenovi, který ho v posledním kole ubránil před útočícím Kimim Räikkönenem. Hamilton měl důvod k velké oslavě, Rosberg odcházel se svěšenými rameny.


Jezdec
Tým
Ztráta Body
1 Lewis Hamilton Mercedes   25
2 Max Verstappen Red Bull 5.719 18
3 Kimi Raikkonen Ferrari 6.024 15
4 Nico Rosberg Mercedes 16.710 12
5 Daniel Ricciardo Red Bull 30.981 10
6 Jenson Button McLaren 37.706 8
7 Romain Grosjean Haas 44.668 6
8 Carlos Sainz Toro Rosso 47.400 4
9 Valtteri Bottas Williams 1 kolo
2
10 Pascal Wehrlein Manor 1 kolo 1
11 Esteban Gutierrez Haas 1 kolo 0
12 Jolyon Palmer Renault 1 kolo 0
13 Felipe Nasr Sauber 1 kolo 0
14 Kevin Magnussen Renault 1 kolo 0
15 Marcus Ericsson Sauber 1 kolo 0
16 Rio Haryanto Manor 1 kolo 0
17 Sergio Perez Force India
0
18 Fernando Alonso McLaren
0
19 Nico Hulkenberg Force India
0
20 Felipe Massa Williams
0
21 Sebastian Vettel Ferrari
0
22 Daniil Kvyat Toro Rosso
0