Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Sauber má nového majitele

Sauber má nového majitele

Peter Sauber definitivně odchází.

Švýcarský tým Sauber již nepatří jeho zakladateli Peteru Sauberovi. Novým vlastníkem je švýcarská investiční společnost Longbow Finance. Tým se v posledních letech potácí na dně výsledkových tabulek a letos balancoval na hranici krachu. Prodej tak má především zajistit budoucnost týmu.

Peter Sauber vstoupil se svým týmem do F1 v roce 1993 poté, co sbíral úspěchy v soutěžích sportovních vozů. O kontrolu nad týmem už jednou přišel. Nejprve prodal většinový podíl Red Bullu a později společnosti Credit Suisse, sponzorům týmu, přičemž si ale spolu s menšinovým podílem nechával všechna hlasovací práva. Po sezoně 2005 ale přišla zpráva, že většinu akcií i kontrolu nad týmem přebírá automobilka BMW a Peter Sauber si nechává pouze 20% podíl a stahuje se do pozadí. BMW ale v F1 vydrželo pouze 4 roky a týmu se opět ujal Sauber, čímž jej možná zachránil před úplným zánikem.

Peter Sauber ale od BMW odkoupil pouze 66,6% podíl, zbytek dosud vlastnila Monisha Kaltenborn, která se stala i šéfkou a generální ředitelkou týmu. Včera oba své podíly prodali, přičemž Peter Sauber odchází i z představenstva a jeho místo předsedy převezme Pascal Picci z Longbow Finance. Monisha Kaltenborn zůstává šéfkou týmu i generální ředitelkou.

Peter Sauber: "Monisha Kaltenborn a já jsme včera podepsali dohodu, která zajistí budoucnost týmu v F1 i Sauber Group. Jsem velmi rád, že mé rozhodnutí odvážně investovat do znovunabytí týmu, uděláno před šesti lety se záměrem ochránit základnu v Hinwilu a místo v F1, se ukázalo být správným."

Monisha Kaltenborn: "Jsme velmi rádi, že dosažením dohody s Longbow Finance S.A. můžeme zajistit budoucnost Sauberu na vrcholu motorsportu. Jsme přesvědčeni, že Longbow Finance S.A. je perfektní partner, se kterým bude tým opět konkurenceschopný a úspěšný v F1. Nová struktura nám zároveň konečně umožní rozšířit naše podnikání se třetími stranami, ve kterém využijeme naše know-how. Toto řešení je v nejlepším zájmu našich zaměstnanců, partnerů, loajálních dodavatelů, základny v Hinwilu a švýcarského motorsportu."