Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda utratila 7 žetonů

Honda utratila 7 žetonů

Alonso a Button dostanou nové pohonné jednotky.

Podle zdrojů Autosportu Honda před Velkou cenou Belgie utratila 7 vývojových žetonů, což znamená největší jednorázovou změnu od začátku sezony. Změněné mají být části spalovacího motoru a turbodmychadla.

Velká část žetonů údajně šla na zlepšení efektivity spalování, což znamená, že Fernando Alonso a Jenson Button budou moci častěji držet plynový pedál až na podlaze. Zbytkem žetonů se zaplatilo za další úpravy turba, které Honda letos měnila už vícekrát. Novinky nasazené v Kanadě prý zvýšily efektivnost turba, ale snížily výkon samotného spalovacího motoru. Nové díly nasazené v Silverstone získaly zpět část této ztráty a v Belgii by se měl výkon spalovacího motoru vrátit k původním hodnotám, ale celá pohonná jednotka bude nadále těžit z efektivnějšího turba.

Oba jezdci vyzkouší nové pohonné jednotky již zítra. Pro Fernanda Alonsa to bude poslední pravidly povolena nová pohonná jednotka této sezony, za každý další nový použitý díl už bude dostávat penalizace. Jenson Button na tom bude podobně, zítra použije poslední spalovací motor, turbo, MGU-K i MGU-H.
 
Hondě pro zbytek sezony zbydou 3 žetony, které ještě bude chtít využít k posledním úpravám a nasadit, když budou jezdci opět potřebovat nové pohonné jednotky. Výrobce paliva Exxon Mobil má připravené nové palivo vyvinuto na míru upravené pohonné jednotce.