Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Z první řady odstartují Rosberg a Verstappen!

Z první řady odstartují Rosberg a Verstappen!

Velká cena Belgie - kvalifikace

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Belgie! Už zítra se obnoví boj o titul mistra světa, ve kterém opět reálně zůstali pouze jezdci Mercedesu, dnes však neuvidíme jejich souboj o pole position. Lewise Hamiltona dostihly důsledky dvou poruch, které měl jeho vůz na začátku sezony. Použití nové, vylepšené pohonné jednotky Mercedesu pro něj znamenalo start z chvostu startovního pole, proto ve třech trénincích použil rovnou tři nové pohonné jednotky, udělal si zásobu pro zbytek sezony a zítra odstartuje poslední. Dnes tedy nemá o co bojovat a zítra se bude snažit, aby Nico Rosberg z jeho 19 bodového náskoku na čele šampionátu ukrojil co nejméně.

Hamiltonovi bude v posledním řadě dělat společnost Fernando Alonso, který v pátek použil dvě nové, také vylepšené pohonné jednotky Honda. Marcus Ericsson po kvalifikaci klesne o 10 míst kvůli použití šestého turba, Esteban Gutiérrez o 5 míst kvůli nebezpečné jízdě v dnešním dopoledním tréninku.

Okruh Spa-Francorchamps kombinuje hlavně rychlé a středně-rychlé zatáčky s rovnými úseky, k rychlému kolu proto jezdcům stejně pomůže vysoký výkon motoru i vysoká úroveň přítlaku. Favoritem na zisk pole position je přirozeně Nico Rosberg, ale překvapit mohou také jezdci Ferrari a Red Bullu a v trénincích byly velmi rychlé i vozy Force India. Ve Spa panuje letní počasí, teploměry ukazují 29°C a trať má 36°C. V první ze tří částí kvalifikace vypadne šest nejpomalejších jezdců.

Před množstvím holandských fanoušků, kteří přišli podpořit Maxe Verstappena, se jako první ukázali jezdci Haasu, Manoru a Sauberu. Okamžitě tak začal boj o postup do Q2. Čas Felipe Nasra byl vyškrtnut kvůli opuštění trati, Wehrleinovi se podařilo zajet lepší čas než Marcusu Ericssonovi a jezdcům Haasu a dokonce byl lepší než Felipe Massa. Ve druhém voze Manoru jezdil nováček Esteban Ocon a začal velmi opatrným kolem. Lewis Hamilton se pouze ukázal fanouškům a odjel pomalé měřené kolo aniž by pořádně zahřál pneumatiky.

Nico Rosberg si nechal obout měkké (žluté) pneumatiky namísto super-měkkých (červených) a přesto se zařadil na třetí místo, nad ním byli pouze Sebastian Vettel s Kimim Räikkönenem, kteří ale použili červené pneumatiky. Čtvrtá a pátá příčka patřila jezdcům Force Indie, až pod nich se zařadili Max Verstappen a Daniel Ricciardo. Holanďan kvůli poruše převodovky vynechal dnešní poslední trénink. Fernando Alonso se chtěl alespoň ukázat divákům, ale ani nedokončil měřené kolo a jeho vůz museli odtlačit traťoví maršálové.

Spolu s Oconem, jezdci Manoru a Sauberu se v ohrožení ocitli i Jolyon Palmer s Kevinem Magnussenem z Renaultu a piloti Toro Rosso. Oběma jezdcům Renaultu se ale podařilo zajet dobrá kola, Nasr byl o necelou desetinu sekundy pomalejší a oba jezdci Haasu ještě rychlejší. Carlosu Sainzovi se podařilo zachránit postup, ale Daniil Kvjat opět vypadl v první části kvalifikace. Do Q2 se nedostal ani nováček Esteban Ocon a jezdci Sauberu. Spolu s nimi se s diváky rozloučili i Lewis Hamilton a Fernando Alonso. Massa překvapil celkově nejrychlejším kolem Q1 a Wehrlein postupem z devátého místa. 

V Q2 na trať jako první spěchal Wehrlein, ale k rychlému kolu se nedostal, týmu oznámil problém s pneumatikami. Rosberg byl jediný, kdo se z Q1 dostal bez použití červených pneumatik a Q2 začal pokořením hranice 1:47s, také na žlutých pneumatikách.

Vettel, Räikkönen a Ricciardo svá kola v Q2 také absolvovali na žlutých pneumatikách. Výběr pneumatik byl velmi důležitý, protože na těchto pneumatikách jezdci zítra odstartují do závodu. Pod Rosberga se zařadili Verstappen, Hülkenberg a Pérez na červených, až po nich následovaly Räikkönen na žlutých, Massa s Bottasem na červených, Vettel a Ricciardo na žlutých. Na desáté příčce se objevil Gutiérrez, ale s více než sekundovou ztrátou na Ricciarda.

O Gutiérrezovo místo měli v druhé vlně pokusů zájem Button, Magnussen, Palmer, Sainz, Wehrlein i jeho týmový kolega Grosjean. Button začal svůj druhý pokus rychlejším sektorem, než zajel Gutiérrez, pokračoval výborným druhým sektorem a v cíli byl o vteřinu rychlejší a zařadil se těsně pod Ricciarda. Mexičan své kolo jen mírně vylepšil, jedenácté místo mu vzal Romain Grosjean a dvanácté Kevin Magnussen. Pod ním se ještě seřadili Jolyon Palmer, Carlos Sainz a Pascal Wehrlein. 

V Q3 10 jezdců bojovalo o 10 nejlepších míst na startovním roštu zítřejšího závodu. Tentokrát dali všichni přednost červeným pneumatikám. Po rozsvícení zeleného světla na konci boxové uličky zůstali v garážích pouze Massa a Button. V první vlně měřených kol Verstappen zaskočil soupeře časem pod 1:47s. Nico Rosberg byl pouze o 15 setin sekundy rychlejší, ale stačilo mu to k obsazení vrcholu tabulky. Na třetí místo se dostal Sebastian Vettel, který byl rychlejší než jezdci Force Indie. Ricciardovi jeho kolo evidentně nevyšlo a byl pomalejší než šestý Bottas. Räikkönen své kolo po výjezdu až na okraj štěrkového kačírku nedokončil.

Massovi jeho kolo pokazilo nejprve zablokování kol v La Source a následně i jezdci připravující se na druhou vlnu pokusů. Ricciardo se druhým měřeným kolem dostal pod Verstappena, Button překonal alespoň Massův čas a Bottas nedokázal překonat ani jednoho z dvojice Pérez/Hülkenberg. Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel se dostali nad Daniela Ricciarda, ale boj o místo v první řadě prohráli. Z pole position odstartuje Nico Rosberg a z druhého místa mladá nizozemská hvězda Max Verstappen.

  Jezdec Tým Čas Ztráta
1 Rosberg Mercedes 1:46.744
2 Verstappen Red Bull 1:46.893 0.149
3 Räikkonen Ferrari 1:46.910 0.166
4 Vettel Ferrari 1:47.108 0.364
5 Ricciardo Red Bull 1:47.216 0.472
6 Perez Force India 1:47.407 0.663
7 Hulkenberg Force India 1:47.543 0.799
8 Bottas Williams 1:47.612 0.868
9 Button McLaren 1:48.114 1.370
10 Massa Williams 1:48.263 1.519
11 Grosjean Haas 1:48.316  
12 Magnussen Renault 1:48.485  
13 Gutierrez Haas 1:48.598  
14 Palmer Renault 1:48.888  
15 Sainz Toro Rosso 1:49.038  
16 Wehrlein Manor 1:49.320  
17 Nasr Sauber 1:48.949  
18 Ocon Manor 1:49.050  
19 Kvjat Toro Rosso 1:49.058  
20 Ericsson Sauber 1:49.071  
21 Hamilton Mercedes 1:50.033  
22 Alonso McLaren bez času