Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Damiani a Ecclestone oznámili nepodepsání nové smlouvy

Damiani a Ecclestone oznámili nepodepsání nové smlouvy

Monza má zůstat v kalendáři minimálně do roku 2019, ale…

Předseda Formula One Management (FOM) Bernie Ecclestone a šéf Automobile Club d'Italia (ACI) dnes během druhého tréninku na Velkou cenu Itálie 2016 uspořádali krátkou tiskovou konferenci, aby oznámili, že Formule 1 se na okruh Monza vrátil i v letech 2017, 2018 a 2019. Smlouvu ale nepodepsali.

Ecclestone a Damiani si jako svědka pozvali i prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA), aby i on potvrdil, že byla uzavřena předběžná dohoda. Slavnostní podpis se ale nekonal s odůvodněním, že je ještě třeba vyřešit mnoho nepodstatných detailů.

"Je mi líto, že ji nemůžeme podepsat zde, ale důležitější je, že díky právníkům již máme dohodu a vyřešíme všechny malé detaily," řekl Ecclestone. "Závod bude, s tím není žádný problém. Budeme mít smlouvu na tři roky, ale já doufám, že tu budeme ještě 100 let. Podepíšeme to v Londýně. Nemůžeme to udělat teď, ale všichni se už mohou těšit, že závod zůstává v Monze."

Ecclestone pak dostal otázku, proč je smlouva pouze na tři roky.

"Musí se hledat dohoda, která bude vyhovovat všem. Svět se rychle mění a nikdo neví, co všechno se (během tří let) stane."

Má se za to, že největší překážkou v uplynulých měsících nebyly neshody mezi Ecclestonem a lidmi podílejícími se na uspořádání závodu, ale neshody na italské straně. Závod dosud organizoval milánský autoklub, od příštího roku ale přechází pod ACI a Damiani se musel dohodnout s regionem Lombardie, městy Milán a Monza i se správou parku, na jehož území okruh leží. Jedním z "detailů" může být také čekání na verdikt soudu, který má 26. října rozhodnout, zda má Damiani jako šéf ACI právo upřednostnit Monzu a nedat šanci také Imole, která je prý připravena předložit finančně výhodnější nabídku.