Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nejrychlejší kolo VC Itálie zajel Alonso

 Nejrychlejší kolo VC Itálie zajel Alonso

O rychlosti McLarenu to ale prý nic nevypovídá.

Majitelem nejrychlejšího kola Velké ceny Itálie je, překvapivě, Fernando Alonso. Má to však své vysvětlení. Španělský jezdec byl pár kol před koncem závodu na nebodované pozici a na hodně opotřebovaných pneumatikách. Poté, co ho předjel týmový kolega Jenson Button, se rozhodl zajet k mechanikům pro nové pneumatiky a v 51. kole z 52 (Alonso byl o kolo pozadu) si dopřál jedno rychlé kolo. Díky kombinaci nových super-měkkých pneumatik a téměř prázdné nádrže zajel nejrychlejší kolo závodu. V tabulce nejlepších kol je druhý Daniel Ricciardo, jeho kolo bylo o téměř 6 desetin sekundy pomalejší.

"Nejrychlejší kolo nic nemění," řekl španělský závodník. "Nakonec, během celého závodu jsme byli mimo bodované pozice. Snad nás teď čekají lepší tratě. Věděli jsme, že tady to budeme mít těžké a nemýlili jsme se. Na rozdíl od Spa, tu se před námi nic nezměnilo. A když se nic zvláštního nestane, tak na tomto typu trati nejsme na potřebné úrovni."

Alonsovi jistě nepomohlo ani neobvyklé selhání techniky během první výměny pneumatik. Mechanici odvedli svou práci rychle, ale na "lízátku" vytrvale svítilo červené světlo.

"Závod se pak trochu změnil, protože předtím jsme byli na bodech a před Hülkenbergem. Po zastávce jsme museli tvrdě tlačit, abychom opět získali ztracený čas, a když tvrdě tlačíte, zničíte si pneumatiky. Takže ta zastávka ovlivnila náš závod, ale nakonec to nic neznamenalo, protože je jedno zda skončíte na jedenáctém, třináctém nebo patnáctém místě, i tak nedostanete žádné body."

Nerealistická očekávání týmu v době, kdy byly pneumatiky už téměř zničeny, Alonsa dobře pobavily. Takto zareagoval na žádost, aby se pár kol před koncem závodu pokusil dohnat a předjet jedenáctého Romaina Grosjeana.



Bez bodů z Itálie odcházel i Jenson Button, kterému na startu proklouzla kola a dostal se do pelotonu bojujících jezdců. Závod dokončil na dvanáctém místě.

"(Bez špatného startu) bychom mohli s Hulkem (Nicem Hülkenbergem) bojovat o bod. V cíli byl jen o 13 sekund dříve než já, takže to, podle mě, nebylo nemožné."